Aktuálně: 4 424 inzerátů179 667 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Pekari páskovaný

Pecari tajacu

Pekari páskovaný

Pecari tajacu

Pekari páskovaný

  • Výskyt: Jižní Amerika
  • Délka těla: 75-100 cm
  • Hmotnost: 15-25 kg
  • Březost: 142–148 dnů
  • Počet mláďat: 1-4 ks
  • Potrava: Ovoce, kořeny, plody, traviny
Pekari páskovaný
Kam se řadí?

Pekari páskovaný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Suiformes - nepřežvýkaví
  • Infrařád: Suina
  • Nadčeleď: Suoidea
  • Čeleď: Tayassuidae - pekariovití
  • Rod: Pecari - pekari
Pekari páskovaný
Kde žije?

Pekari páskovaný

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 16.02.2015, 18:00
3 332 2 minuty čtení

Pekari páskovaný je nejmenší ze tří druhů pekariů má soudkovité tělo a štíhlé nohy, obvykle je tmavošedý s bělavým obojkem na krku a má malé, dolů ohnuté špičáky. Mláďata jsou rezavá a mají úzký černý pruh podél hřbetu. Pekariové jsou velmi společenští, vytvářejí skupiny až o patnácti jedincích různého věku a pohlaví. Všechna zvířata spolupracují při odhánění nepřátel, zejména kojotů, pum a jaguárů. Sociální vztahy jsou důležité a členové skupiny je posilují tím, že se navzájem upravují.

Pekari páskovaný dosahuje délky těla 75 centimetrů až jeden metr, délky ocasu 3-5 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 15-25 kilogramů.

Pekari páskovaný obývá jihozápad USA až Jižní Ameriky; konkrétně navštěvuje pouště a tropické lesy. Je velmi nebojácný, v případě nutnosti dokáže vyvinout i rychlost 35 km/h a při ohrožení se často neostýchá použít velmi ostré zuby. V mnoha lokalitách si však již přivykl na lidskou společnost a občas se v její přítomnosti vyskytuje i na okrajích měst. Ve volné přírodě žije obvykle v menších, 2 - 20 (obvykle v 6 - 9) členných skupinách, které vede starší a zkušená samice.

Tento pekari je ohrožen především lovem a ničením jeho prostředí. Po 142 – 148 denní březosti rodí samice v ústraní 1-4 mláďata, která dospívají již v prvním roce života.
 

Názvy ve světě

Pekari páskovaný

Anglicky: Collared Peccary, Chorvatsky: Ogrličasti pekari, Německy: Halsbandpekari, Polsky: Pekari obrożny

Mohlo by vás také zajímat

Burunduk páskovaný

Foto: http://de.academic.ru

Podělte se s námi o názor na tento text →