Aktuálně: 5 055 inzerátů172 876 diskuzních příspěvků17 728 uživatelů

Burunduk páskovaný

Tamias sibiricus

Burunduk páskovaný

Tamias sibiricus

Burunduk páskovaný

  • Výskyt: Euroasie
  • Velikost: 20-28 cm s ocasem
  • Hmotnost: 60-120 g
  • Březost: 30-35 dnů
  • Počet mláďat: 4-8 ks
  • Délka života: 10 let
  • Potrava: ovoce, výhonky, listy, květy, hmyz
Burunduk páskovaný
Kam se řadí?

Burunduk páskovaný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Sciuromorpha - veverkočelistní
  • Čeleď: Sciuridae - veverkovití
  • Podčeleď: Sciurinae - veverky
  • Rod: Tamias - čipmank
Burunduk páskovaný
Kde žije?

Burunduk páskovaný

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 23.03.2014, 09:00
15 313 2 minuty čtení

Identifikace

Burunduk páskovaný dosahuje délky těla 120-170 milimetrů, ocas je dlouhý 80-115 milimetrů, zadní tlapka dosahuje délky 31-38 milimetrů, ucho 13-18 milimetrů, hmotnost, se u dospělého zvířete pohybuje v rozmezí 60 až 120 gramů. Tento druh je nezaměnitelný svým charakteristickým podélným pruhováním.

Rozšíření

Burunduk páskovaný je domovem v euroasijské tajze. V Německu a Rakousku se však vyskytují uměle introdukované populace.

Způsob života

Burunduk žije v lesích i pláních a horách s nižšími dřevinami (kosodřeviny). Obývá lesy jehličnaté i smíšené od nížin až po hory do cca 1500 m. Burunduk je denní zemní veverkou. V zemi si vyhrabává hnízda s komůrkami, ve kterých přespává a uchovává zásoby na zimu (zásoby semen, oříšků, žaludů, bobulí a jiných plodů). Potravu si získává během léta stejně obratně na zemi i na stromech. Živí se rozličnou zelenou potravou (ovoce, výhonky, listy, květy), houbami, larvami, červy a jiným hmyzem, který je důležitým zdrojem bílkovin. Ve volné přírodě se dožívá průměrně 10 let.

Chov v domácnosti

Burunduk je vhodné zvíře k domácímu chovu jako malý mazlíček. Začátečníci mohou chovat jen jedno zvíře. Pro odchovy (chov v párech) jsou potřebné velké voliéry nebo krátkodobé připouštění samce jen na dobu páření. Kromě původní oblasti výskytu žije i v Nizozemsku, Francii a Německu, kde byl vysazen a i rozmnožuje se ve volné přírodě.

Názvy ve světě

Burunduk páskovaný

Anglicky: Siberian Chipmunk, Ázerbájdžánsky: Sibir burunduku, Holandsky: Siberische grondeekhoorn, Německy: Sibirisches Streifenhörnchen

Mohlo by vás také zajímat

Pekari páskovaný

Foto: http://magical-creatures.blogspot.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →