Aktuálně: 4 458 inzerátů179 397 diskuzních příspěvků17 821 uživatelů

Žirafa

Giraffa

Žirafa

Giraffa

Žirafa

  • Výskyt: Afrika
  • Výška: 5,5 m
  • Délka těla: 3,8-4,8 cm
  • Hmotnost: 450-1900 kg
  • Březost: 457 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Délka života: 25 let
  • Potrava: Vegetace ve vyšších polohách
Žirafa
Kam se řadí?

Žirafa

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Pecora
  • Nadčeleď: Giraffoidea
  • Čeleď: Giraffidae - žirafovití
  • Rod: Giraffa - žirafa
Žirafa
Kde žije?

Žirafa

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 13.12.2013, 09:12
13 681 2 minuty čtení

Žirafa je nejvyšší suchozemský živočich. Žirafa, může dosáhnout výšky až 5,5 metru. Je přizpůsobena mnoha způsoby k ožírání větví ve vrcholcích stromů. Má vysoké přední nohy, plece a dlouhý krk, silně prodloužený jazyk a lebku, takže dosahuje vskutku vysoko. Dalším výrazným znakem žirafy jsou velké oči a boltce a 2-5 růžků u samců i samic.

Hřbet se svažuje strmě k zádi, na chůdovitých nohách jsou těžká kopyta a tenký ocas s velkou štětkou odhání mouchy. Žirafa se pase a napájí nejčastěji ráno a večer, během nejteplejší části dne přežvykuje a odpočívá, děje se tak vetšinou vestoje. Samci uplatňují svou dominanci pomalým ritualizovaným zápasem spočívajícím v přetlačování se krky - dva samci stojí rovnoběžně, kývají krky proti sobě a snaží se stlačit soupeři hlavu na stranu. Samice se páří pouze s dominantním samcem. Rodí vestoje, novorozené mládě je vysoké 1,8-2 metry a staví se na nohy již 20 minut po narození. Samice je kojí 13 měsíců a po odstavu mládě ještě zůstává s matkou 2-5 měsíců.

Žirafa dosahuje v dospělosti délky těla 3,8-4,8 metru, délka ocasu se pohybuje v rozmezí 80 centimetrů až 1,1 metru, hmotnost těla se pohybuje od 450 do 1 900 kilogramů.

Žirafa je domovinou africký savec, vyskytuje se na jih od Sahary; konkrétně obývá suché savany a řídké lesy, porostlé hlavně deštníkovitými akáciemi.

Názvy ve světě

Žirafa

Anglicky: Giraffe, Německy: Giraffe, Chorvatsky: Žirafa, Španělsky: Jirafa, Vietnamsky: Hươu cao cổ

Foto: http://massimozecchini.wordpress.com

Podělte se s námi o názor na tento text →