Aktuálně: 6 452 inzerátů160 661 diskuzních příspěvků17 557 uživatelů

Banteng

Bos javanicus

Banteng

Bos javanicus

Banteng

  • Výskyt: Barma, Jáva a Borneo
  • Délka těla: 1,8-2,3 cm
  • Hmotnost: 400-900 kg
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Tráva
Banteng
Kam se řadí?

Banteng

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Pecora
  • Čeleď: Bovidae - turovití
  • Podčeleď: Bovinae - tuři
  • Tribus: Bovini
  • Podtribus: Bovina
  • Rod: Bos - tur
Banteng
Kde žije?

Banteng

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 16.12.2014, 06:00
3 242 2 minuty čtení

Tento malý pravý tur značně připomíná domácí skot. Býci jsou černohnědí nebo tmavokaštanoví a mají rohy vyhnuté ven a opět dovnitř, krávy jsou světle nebo červenohnědé s menšími srpkovitými rohy. Všichni mají bílou spodní stranu, bílé nohy a širokou bílou skvrnu na zadku. Banteng se živí trávou, v době monzunů vystupují na kopce a spásají bambus a byliny. Samice s mláďaty tvoří malá stáda až o čtyřiceti kusech, staří samci jsou samotáři, mladíci tvoří menší tlupy.

Banteng dorůstá délky těla 1,8-2,3 metru, ocasu 60-70 centimetrů, hmotnost kolísá v rozmezí 400-900 kilogramů.

Domovinou tohoto druhu je Barma, Jáva a Borneo; v těchto zemích obývá banteng lesy a houštiny se světlinami.

Divoká populace bantengů je malá a stále klesá, patrně čítá jen několik tisíc kusů. Kříží se s turem domácím.

Banteng náleží do čeledi turovití, podčeledi Tuři. Tuři se ve volné přírodě se dochovali ještě v Africe a v Asii, kdežto v Evropě a Severní Americe žijí pouze v rezervacích. Ve Střední a Jižní Americe, v Austrálii, stejně jako po celém světě, žijí zdomácnělí potomci divokých turů, skot. Základní potravou turů jsou traviny a různé byliny, listy, pupeny a větve keřů a stromů, mechy i lišejníky. Samec tura se nazývá býk a samice kráva.

Názvy ve světě

Banteng

Anglicky: Banteng

Foto: http://scienceblogs.com/

Podělte se s námi o názor na tento text →