Aktuálně: 4 582 inzerátů178 168 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Antilopa jelení

Antilope cervicapra

Antilopa jelení

Antilope cervicapra

Antilopa jelení

  • Výskyt: Východní Pákistán, Indii a Nepál
  • Délka těla: 1,2-1,5 m
  • Hmotnost: 32-50 kg
  • Březost: 6 měsíců
  • Počet mláďat: 1-2 ks
  • Potrava: Tráva, obilniny
Antilopa jelení
Kam se řadí?

Antilopa jelení

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Pecora
  • Čeleď: Bovidae - turovití
  • Podčeleď: Antilopinae - pravé antilopy
  • Rod: Antilope - antilopa
Antilopa jelení
Kde žije?

Antilopa jelení

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 28.01.2014, 19:00
6 546 2 minuty čtení

Atraktivní samec antilopy jelení má sytě kávově hnědou až černou hlavu, hřbet, boky a část nohou. Dominantní samci bývají černí. Samice jsou žlutavě plavé na hřbetě a na hlavě, obě pohlaví mají bílé kruhy kolem očí, ovčí mulec, ostře ohraničenou bílou spodinu a krátký ocas. Dlouhé, spirálovitě stočené rohy s pěti závity mají jenom samci. Dominantní samec žije s harémem samic a jejich potomky, ve skupinách o pěti až padesáti kusech. Dominance se projevuje především předváděním rohů a hrozivých postojů. Když jsou vyplašeny, samice vyskakují vysoko do vzduchu, a pak celé stádo mizí typickými skoky. Antilopa jelení se pase výhradně na trávě, v obydlených krajích na pěstovaných obilninách.

Antilopa jelení dorůstá v dospělosti délky těla 1,2-1,5 metru, délka ocasu 15-18 centimetrů, hmotnost kolísá od 32 až do 50 kilogramů.

Ve volné přírodě obývá antilopa jelení východní Pákistán, Indii a Nepál; konkrétně otevřené planiny a trnité lesy.

Antilopa jelení je ohrožena lovem pro maso i trofeje a ještě více ztrátou životního prostředí. Například v Nepálu již byla téměř vyhubena, v některých oblastech je chráněna místními komunitami. Antilopa jelení je chována v zajetí a byla vysazena v USA, Argentině a v Austrálii.
 

Názvy ve světě

Antilopa jelení

Anglicky: Blackbuck, Francouzsky: Antilope cervicapre, Chorvatsky: Jelenska antilopa, Maďarsky: Indiaiantilop, Německy: Hirschziegenantilope, Rumunsky: Antilopa cu coarne spiralate, Slovensky: Antilopa jeleňovitá

Mohlo by vás také zajímat

Deerhound – jelení chrtAntilopa žirafíAntilopa skákaváAntilopa trávníAntilopa vranáAntilopa koňskáAntilopa čtyřroháAntilopa losíAntilopa bongo

Foto: http://olivrodanatureza.blogspot.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →