Aktuálně: 5 588 inzerátů168 253 diskuzních příspěvků17 657 uživatelů

Velšský pony sekce C a D

Velšský pony sekce C a D

Velšský pony sekce C a D

  • Původ: Velká Británie
  • Výška v kohoutku: Sekce C do 135 cm
  • Barva: Bělouš, hnědák, ryzák, vraník
  • Využití: Jezdectví, k dětem
Ing. Zbyněk Pokorný 16.02.2015, 18:00
2 281 3 minuty čtení

Historie

Velšský pony sekce C a D je výsledkem křížení sekce A s koňmi patřícími Římanům. Později byl použit i španělský kůň, norfolský klusák, hackneys a Yorkshire Coach Horse. Na jejich vývoj měli zásadní vliv 4 hřebci: Trotting Come, klusák, True Briton, kříženec klusáka a araba, Cymro Llwyd, také kříženec klusáka a araba a poslední byl Alfonzo the Brave, hackney. Ti dali svým potomkům klusácký potenciál a výrazný arabský vzhled. Rozdíl mezi oběma sekcemi je pouze ve výšce, sekce C je menší.

Povaha

Velšský pony sekce C a D je stejně jako jeho bratranci laskavý, klidný, inteligentní a učenlivý. Je vhodní i k malým dětem.

Stavba těla

Hlava je atraktivní, krk je svalnatý a klenutý. Hrudník je hluboký, lopatky skloněné. Hřbet je delší a pevný, záď krátká, svalnatá s vysoko nasazeným ocasem. Končetiny jsou kratší, pevné s dobrými klouby a kvalitními kopyty.

Srst může být bílá, hnědá, ryzá nebo černá. V kohoutku mají ponyové sekce C do 135 cm, sekce D nemá omezení.

Využití

Stejně jako sekce A a B jsou vhodní do lehkého zápřahu i jako jezdečtí poníci k dětem. Mají talent na různé sporty a často jsou vidět na parkúrech pro poníky.

Zdraví a nemoci koně

Zdravý kůň má v klidu tělesnou teplotu 37,5–38,5 °C (hříbata asi mívají teplotu o 1 °C vyšší), klidová frekvence dýchání je asi 8–16 dechů za minutu (hříbata 10–20), tepová klidová frekvence je 35–45 tepů za minutu (hříbata 100–120).

Nemoci a úrazy koní se dají rozdělit na onemocnění kopyt (například otlaky, schvácení kopyt, podotrochlóza, abscesy, hniloba rohového střelu, rozštěp kopyta, rakovina kopyt, atd.), nemoci kloubů a končetin (nálevky, špánek, kostnatění kopytních chrupavek, natažení šlachy, zášlapy a odřeniny, návní kost, zlomeniny, šinbajny, atd.), nemoci očí (zákal, zánět spojivek, atd.), nemoci dutiny ústní (řádky (otok horního patra), nemoci zubů, atd.), onemocnění kůže (podlom, dermatofilóza, otlaky, letní vyrážka, plísňová onemocnění, svrab, vši, střečkovitost, atd.), poruchy trávicí soustavy (kolika, průjem, otrava, atd.), poruchy oběhového systému (anémie, lymfangitida, africký mor koní, dehydratace, atd.), nemoci dýchací soustavy (chřipka koní, hříběcí, obrna hrtanu, COPD, kašel, vozhřivka, atd.), pohlavní onemocnění (metritida, infekční zmetání klisen, atd.); závažným onemocněním je tetanus a vzteklina, koně můžou trpět i alergiemi.

Koně často napadají vnitřní i vnější paraziti – vši, svrab, klíšťata, škrkavky, tasemnice, roupi, velcí a malí strongylidi, střečci.

Mohlo by vás také zajímat

Kachna velšský harlekýnShetlandský ponyAustralský ponyAmerický jezdecký ponyBardigianský ponyBarmský ponyBasutský ponyExmoorský ponyDaleský ponyDartmoorský pony

Podělte se s námi o názor na tento text →