Aktuálně: 5 055 inzerátů172 874 diskuzních příspěvků17 728 uživatelů

Guan modrohrdlý

Pipile cumanensis

Guan modrohrdlý

Pipile cumanensis

Guan modrohrdlý

  • Výskyt: Pralesy Jižní Ameriky
  • Velikost: 80 cm
  • Počet vajec: 2-4 ks
  • Potrava: Plody, ovoce, výhonky, květy
Guan modrohrdlý
Kam se řadí?

Guan modrohrdlý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Galliformes - hrabaví
  • Podřád: Craci - hokové
  • Čeleď: Cracidae - hokovití
  • Rod: Pipile - guan
Guan modrohrdlý
Kde žije?

Guan modrohrdlý

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 02.03.2015, 09:10
3 455 2 minuty čtení

Guan modrohrdlý patři do řádu hrabavých Galliformes, čeledi hokovitých (Cracidae). Vyznačuje se modrým hrdlem a bílou hlavou. Je až 80 cm dlouhý, větší část však připadá na ocas. Je rozšířen v tropic­kých pralesích Jižní Ameriky jižně od Orinoka až po severní Argentinu. Žije rovněž na Trinidadu. Obývá zde značně rozdílné biotopy: v oblasti Guayany se vyskytuje v nížinách při pobřeží, ale například v Bolí­vii zase v horských oblastech až do výšky kolem 2000 m n. m. Známe celkem 5 poddruhů tohoto guana. O poddruhu, obývajícím ostrov Trinidad, se zoo­logové domnívali, že je již vyhynulý, ale v roce 1969 tu bylo nově objeveno několik jedinců. Ostatní pod­druhy jsou poměrně hojné.

V době mimohnízdní se guan modrohrdlý zdržuje v menších hejnech obvykle v počtu od pěti do deseti jedinců, ale bylo pozorováno hejno až o jednadvace­ti jedincích. V této době ptáci přeletují v korunách palem, kde otrhávají menší plody a celé je polykají. Mimo to se živí ovocem a bobulemi, výhonky, květy a zelenými mladými listy. Když hejnko zpozoruje ne­bezpečí, rychle se uchyluje do korun nejvyšších stro­mů mezi husté větve.

V době hnízdění se ptáci ozývají pisklavým hla­sem, podle kterého dostal tento guan své odborné druhové jméno. Ale ozývá se i dalšími zvuky. O jeho hnízdění je zatím známo jen málo. Například v Peru hnízdí v srpnu a září, jinde v lednu až březnu. Hnízdo bývá umístěno mezi hustými větvemi a liánami na vrcholu stromu. Samice snáší 2-4 žlutobílá vejce.

Názvy ve světě

Guan modrohrdlý

Anglicky: Blue-throated Piping-guan, Francouzsky: Pénélope á gorge bleue, Německy: Blaukehlguan, Polsky: Grdacz modrogardly

Mohlo by vás také zajímat

Leguán obojkovýLeguánek pestrýLeguánek malachitovýLeguánek modrýLeguánek proměnlivýLeguánek PoinsettůvLeguánek druhu Petrosaurus thalassinusLeguán pustinnýLeguán černýLeguán leopardí

Podělte se s námi o názor na tento text →