Aktuálně: 6 450 inzerátů160 556 diskuzních příspěvků17 557 uživatelů

Ovce sněžná

Ovis nivicola

Ovce sněžná

Ovis nivicola

Ovce sněžná

  • Výskyt: Východní Asie od severního Pobajkalí
  • Délka: 148-182 cm bez ocasu
  • Kohoutková výška: 115 cm
  • Hmotnost: 140 kg
  • Počet mláďat: 1-2 ks
  • Potrava: Nízká vegetace, lišejníky
Ovce sněžná
Kam se řadí?

Ovce sněžná

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Pecora
  • Čeleď: Bovidae - turovití
  • Podčeleď: Antilopinae - antilopy
  • Tribus: Caprini - kozy a ovce
  • Rod: Ovis - ovce
Ovce sněžná
Kde žije?

Ovce sněžná

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 04.03.2015, 07:37
4 236 2 minuty čtení

Ovce sněžná je druh velmi podobný americké ovcí tlustorohé, měří 148-182 cm, v ko­houtku může dosahovat až 115 cm výšky a váží do 140 kg.

Ovce sněžná obývá hory východní Asie od severního Pobajkalí a povodí Jeniseje až po Dálný východ včetně Kamčatky. Na tomto velkém území má čtyři poddruhy. Žije na těžko dostupných skalnatých svazích a vyhýbá se niž­ším plochým terénům. Není vázána jen na velké nad­mořské výšky, žije také na přímořských skaliskách, a to od pásma tundry až po horskou tajgu. Někde žije tato ovce na stálém území, jinde se stěhuje během ro­ku. V létě vystupuje do hor. v zimě vyhledává místa s nízkou vrstvou sněhu. Tyto ovce spásají nízkou ve­getaci, ale s oblibou požírají i houby a na zemi rostou­cí lišejníky. V zimě je jejich potravou hlavně keřovitá vegetace, větvičky a pupeny. Žijí v malých tlupách, obyčejně o 4-5 členech, jen v době říje vytvářejí vět­ší stáda. Ve východosibiřských horách, kde tyto ovce žijí, jsou v zimě kruté podmínky, mrazy až -50 °C. Pak se ovce stahují do lesů, ale protože bývá mnoho sně­hu, často hynou následkem nedostatku pastvy. Ne­přáteli těchto ovcí jsou buď, medvědi a někdy i rosomáci.

Názvy ve světě

Ovce sněžná

Anglicky: Snow Sheep, Německy: Schneeschaf, Chorvatsky: Snježna ovca

Mohlo by vás také zajímat

Sovice sněžnáOvce MerinoOvce Oxford DownŠumavská ovceOvce JacobOvce TexelOvce SuffolkOlkuská ovceRomanovská ovceVýchodofríská ovce

Podělte se s námi o názor na tento text →