Aktuálně: 4 325 inzerátů190 214 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Nandu pampový

Rhea americana

Nandu pampový

Rhea americana

Nandu pampový

  • Výskyt: Brazílie, Bolivie, Argentina
  • Výška: 120-150 cm
  • Hmotnost: 20-25 kg
  • Počet vajec: Kolem 12 ks
  • Inkubační doba: 35-40 dnů
  • Krmivo: Semena, listy, plody, hmyz
Nandu pampový
Kam se řadí?

Nandu pampový

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Palaeognathae - běžci
  • Řád: Struthioniformes - pštrosi
  • Čeleď: Rheidae - nanduovití
  • Rod: Rhea - nandu
Nandu pampový
Kde žije?

Nandu pampový

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 22.11.2013, 08:18
26 368 3 minuty čtení

Popis

Nandu pampový je mnohem menší než pštros dvouprstý. Dospělý jedinec váží jen 20-25 kg. Ve zbarvení mezi samcem a samicí není téměř žádný rozdíl. Samice je světleji zbarvená a nemá tak černý krk jako samec. Obývají stepi a savany severovýchodní Brazílie, východní Bolívie a celou Argentinu. Křídla jsou poměrně dobře vyvinutá a pomáhají mu udržovat rovnováhu při rychlém běhu a kličkování. V přírodě žije v malých hejnech.

Rozmnožování

V době hnízdění se samec páří s několika samicemi. Hnízdo je mělké místo v zemi. Do něho snáší několik samiček více než deset vajíček až 600 gramů těžkých. Tento proces trvá více než 6 dní, přesto se kuřátka vylíhnou ve stejný den. Na vajíčkách sedí výhradně samec, a sice kolem čtyřiceti dní. Rodinka z bezpečnostních důvodů brzy hnízdo opouští. Nevylíhnutá vejce jsou ponechána svému osudu. Jsou oblíbenou a výživnou pochoutkou lišky.

Mláďata už po prvním roce dosahují velikosti dospělého jedince. V následujícím roce dosahují i pohlavní dospělosti.

Krmivo

Dospělí se ve volné přírodě živí semeny, listy a plody. Občas se živí i hmyzem a menšími obratlovci. Mláďata se živí hlavně hmyzem. Jako krmení v zajetí, se jim podává nakrájené pečivo, ovesné vločky, vařená rýže, ovoce a zelenina. Přidávají se vejce uvařená natvrdo, tvaroh, vařené maso, hmyz, drobní hlodavci a kuřata. Mláďata zpočátku dostávají cvrčky, moučné červy a šváby. Později se krmí míchanicí z vařené rýže, šrotů, tvarohu, namleté zeleniny a zelených částí rostlin (kopřivy, listy smetánky, salát, naklíčené osení…). Kuřata musí mít dostatek pohybu v travnatém výběhu a potrava nesmí být příliš bohatá na živiny. Jinak dochází k nerovnoměrnému růstu a mláďata trpí různými poruchami pohybového ústrojí.

Využití

Nandu pampový působí velice vznešeným dojmem a je velmi zajímavé sledovat jeho chování. Využití nespočívá jen v ozdobě zahrad a v radosti chovatele, ale uplatnění může být i v potravinářství. Jeho vejce jsou celosvětově považována za delikatesu a maso je velmi chutné a zdravé. Stejně jako u pštrosa afrického můžeme využít jemnou kůži a peří. Pírka se používají jako dekorace v kombinaci se suchými květinami a můžeme je také vidět na módních přehlídkách.

Názvy ve světě

Nandu pampový

Anglicky: Greater Rhea, Německy: Nandu, Francouzsky: Nandou d'Amérique, Chorvatsky: Veliki nandu, Polsky: Nandu szare, Rumunsky: Nandu, Slovensky: Nandu pampový

Podělte se s námi o názor na tento text →