Aktuálně: 5 003 inzerátů173 735 diskuzních příspěvků17 746 uživatelů

Nandu pampový – líhnutí a odchov

Nandu pampový – líhnutí a odchov
Ing. Zbyněk Pokorný 12.12.2016, 14:00
13 904 4 minuty čtení

Největších chovatelských úspěchů se u nandu pampových dosahuje v tříčlenném způsobu chovu. To znamená, že na jednoho samce připadají dvě samice. Pokud byste chovali pouze pár těchto krásných běžců, bude samec samici neustále stresovat vlivem častého páření. Chovnému triu poskytněte klidné prostředí, ve kterém zamezíte přístupu psů a ostatních nepřátel. Minimální rozměr pro chovné trio těchto pštrosů, musí činit 500 m2. Bližšímu popisu se nebudeme nyní věnovat, neboť jej naleznete v sekci druhy na tomto webu nebo kliknutím na popis pod tímto odstavem:

Pokud samice snesou vejce, jde o znak dobré kondice. Skořápka je zbarvena bíle až dožluta. Hmotnost vajec kolísá v rozmezí 500-600 gramů. Co samice, to jiný tvar a velikost vajec, rozlišný je i odstín skořápky. Snášku zahajují samice zpravidla v první dekádě května. Pokud jste zaregistrovali páření, máte důvod k radosti. Jde o další velký krok k vysněnému cíli. V našich klimatických podmínkách, se vejce odebírají a ukládají do líhně. Odebrané vejce opatrně zbavte nečistot pod tekoucí vodou. Následně jej osušte a uložte do místnosti s teplotou kolem 15 °C. Při vyšších okolních teplotách hrozí započetí vývinu zárodku a následný úhyn. Vejce se do líhně nasazují až při větším počtu. Vyčkejte tedy 10-14 dnů, aby jich samice nanesly co nejvíce. Zajistíme tím rovnoměrné líhnutí v jednom termínu a následný odchov stejně starých kuřat, které si nebudou vzájemně konkurovat tolik, jako starší mláďata s mladšími. Během uskladnění vajec na chladném místě, je nezbytné s nimi několikrát denně (aspoň 2x) mírně pootočit, aby se žloutek nepřilepil ke skořápce. Inkubace trvá poměrně dlouho, tj. 35-40 dnů. Teplotu v líhni udržujte na hodnotě 36,3 °C +- pár desetin. Vhodná je automatická líheň, která nám zaručí obracení vajec. V opačném případě je na vás, abyste minimálně 2x denně vejce ručně pootočili. Již po deseti dnech inkubace lze spolehlivě určit oplozenost vajec. Silnou skořápku musíte prosvítit co nejsilnějším zářením. Pokud si nejste jisti, zda je vejce oplozené či nikoliv, ponechte jej raději v líhni. Po uplynutí 35 dnů, vypneme obracení vajec, aby mohlo již vyvinuté kuře zaujmout ve vejci pozici vhodnou ke klubání. Další dny už lze zaslechnout tiché pípání kuřat a pohyb ve vejci. Zdravé a silné kuře zvládne vejce opustit samo. Někteří chovatelé přesto kuřatům pomáhají naťuknutím skořápky. Zda je to správně, je otázkou diskuze.

V odchovně se nesmí

podcenit odvětrání

I po vylíhnutí necháme kuřata ještě několik hodin v dolíhni do úplného oschnutí. Poté je přeneseme do předem připraveného prostoru s umělou kvočnou (výhřev). Teplotu pod tímto zdrojem světla nastavíme zhruba na 35 °C. Během prvních dvou týdnů života ji pozvolna snížíme na 25 °C. Nejlépe k odchovu kuřat poslouží upravená zvláštní místnost. Vhodným substrátem na podlahu je klasický koberec. Ten hřeje a není kluzký. Těmito vlastnostmi plně vyhovuje zvědavým kuřatům. Naprosto nevhodným substrátem je naopak sláma či seno a dokonce i hobliny. Ze zvědavosti tuto podestýlku kuřata konzumují ale pouze do doby, než se jim ucpe trávicí trakt a uhynou. V odchovné místnosti nesmíme podcenit větrání. Kuřata jsou náchylná na amoniakální čpavek, který se v místnosti hromadí a může poškodit kuřatům zdraví. Snad ještě nebezpečnější je průvan a nízká teplota v odchovně. Proto s odvětráním čpavků velmi opatrně. V případě teplých slunných dnů, můžeme kuřata na pár hodin vyndat do venkovní ohrádky. Nikdy nesmí zmoknout.

Na krmivo není nandu pampový náročný, rozhodně je ale nesmíme překrmovat. Neustálý přístup k nezávadné pitné vodě je samozřejmostí. První den po opuštění skořápky ještě krmivo nepřijímají. Jako první krmivo je nejvhodnější nabídnout speciální granulovanou směs pro pštrosí kuřata. Obsahem minerálů a vitamínů, se tomuto krmivo nevyrovná žádné jiné. Pokud nemůžete rychle tuto směs sehnat, nabídněte kuřatům vařenou rýži, vařená vejce a najemno nakrájené zelené krmivo. Od třech měsíců už mohou dostávat krmivo stejné, jako jejich rodiče. Po roce života dosahují velikosti dospělých kusů.

Ukázka prosvícení vajec a inkubační techniky

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat