Aktuálně: 5 567 inzerátů168 414 diskuzních příspěvků17 660 uživatelů

ZOO Dvůr Králové

Mini exkurze

ZOO Dvůr Králové
Jaroslav Forejt 05.12.2007, 23:09
8 934 4 minuty čtení

Rád bych zde popsal můj silný zážitek z návštěvy ZOO ve Dvoře Králové. Do Dvora jsem vyrazil brzy ráno vlakem se svou přítelkyní. Na místě jsme byly okolo 14:00 dále nás čekala docela dlouhá procházka k místnímu safari.

Když jsme se konečně vyškrábali k ZOO, tak jsme se ubytovali ve zdejším hotelu Safari a dostali jsme pernamentky do zoologické zahrady na oba dny. Než nám připravili pokoj rozhodli jsme se, že si uděláme první procházku. Nejvíce mě zaujal pavilón Vodní svět jak také jinak, když jsem zapálený terarista. Ale za zmínku stojí také ptačí svět, kde se octnete v místnosti a po obou stranách cestičky jsou jemné pletivové voliéry ve kterých jsou vypuštěni opeřenci. Někteří Vám také létají přímo nad hlavou.

ZOO Dvůr Králové

Vraťme se ale k Vodnímu světu, který Vám zde chci popsat. Budova je dřívější terarijní expozice, která tu stojí již od roku 1964. Po vstupu do pavilonu jsem se ocitl v menší „předsíni", kde byla umístěna mláďata Varanů (V. martensův). A na druhé straně bydlely Krajty tmavé (Python mollurus), Agamy kočičinské (Physignathus cocincinus) a Gekoni obrovští (Gekko gecko). Po prohlídce varanů a asijského terária se dostáváme do veliké místnosti, kde nalezneme po pravé i levé straně terária a tři mořská akvária. V teráriích nalézáme Bazilišky zelené (Basiliscus plumifrons), Agamy vousaté (Pogona vitticeps), Agamy límcové (Chlamydosaurus kingi), z gekonů také Felsumy madagaskarské (Phelsuma Madagascariensis). Jediným jedovatým hadem zde byl Chřestýšovec zelený (Trimeresurus albolabris). Dále zde na konci řady terárií naleznete skleněnou „výlohu", která vám umožní nahlédnout do inkubátoru. Pokud budete mít štěstí můžete sledovat líhnutí některých plazů. Bohužel vysoká vlhkost způsobovala že sklo bylo opocené a tak výhled nebyl moc čistý. Další volný průchod Vás zavede do poslední části pavilonu, která je ale největší. Zde je umístěno několik obrovských akvárií a akvaterárií. Které obývají různé druhy sladkovodních ryb, vodních želv, kajmani hladkočelí (Paleosuchus palpebrosus), krokodýl úzkohlavý (Tomistoma schlegelii) a také Anakondy velké (Eunectes murinus). Také zde naleznete terária s Leguánem zeleným (Iguana iguana) s Varany novoguinejskými (Varanus salvadorii) a Varany martensovými. Zajímavé je že jsou zde na volno puštěny drápkaté opičky takže při troše štěstí budete mít možnost je pozorovat jako se to povedlo mně. Rád bych se zde zmínil o úspěchu v odchovech plazů, například: odchov kajmana hladkočelého v roce 2002 (1. odchov v české ZOO a 2. odchov v ČR), odchov varanů Mertensových v roce 2004 (2. odchov v Evropě),odchov želv uhlířských v roce 2002 (1. v české ZOO),přirozený odchov krajt tmavých - 2003, 2004.

ZOO Dvůr Králové

Tímto bohužel tato krásná procházka pavilonem Vodní svět končí. Ale naopak průzkum ZOO začíná, proto se můžete těšit na pavilony primátů, šelem, volné výběhy africké zvěře a v neposlední řadě na safari, které nabízí i noční vyhlídku.

Rád bych se ještě zmínil o hotelu do kterého jsme dorazili zcela znaveni cestou do Dvora Králové i procházkou po ZOO. Již po vstupu můžete pozorovat obrazy s africkou tématikou. Na pokoji ve kterém je vše „na kartu" naleznete nejvyšší komfort, alespoň pro mne. Povlečení na posteli je také s motivy divočiny a jsou zde také krásné obrazy. Určitě tento výlet stojí za zvážení a kdo má chuť se na chvíli podívat do volné přírody afrických savan a stepí nechť navštíví ZOO safari Dvůr Králové.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat