Aktuálně: 4 579 inzerátů178 146 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Morčák prostřední

Mergus serrator

Morčák prostřední

Mergus serrator

Morčák prostřední

  • Výskyt: Severské jehličnaté lesy
  • Délka: 58 cm
  • Hmotnost: 650-1350 g
  • Počet vajec: 5-12 ks
  • Inkubační doba: 29-35 dnů
  • Průměr kroužku: 12 mm
  • Potrava: Drobné ryby
Morčák prostřední
Kam se řadí?

Morčák prostřední

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Anseriformes - vrubozobí
  • Čeleď: Anatidae - kachnovití
  • Rod: Mergus - morčák
Morčák prostřední
Kde žije?

Morčák prostřední

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 22.11.2013, 10:16
4 191 2 minuty čtení

Znaky

Pták dlouhý asi 58 cm, o něco menší než kachna divoká. Obě pohlaví mají dvojcípou péřovou chocholku. Samečka ve svatebním šatu poznáme od ostatních morčáků podle červenohnědého pruhu na hrudi. Boky má šedé, Prostý šat a opeření samice se velmi podobají odpovídajícímu šatu morčáků velkých. Protože není podstatný rozdíl ani ve velikosti, je hlavním rozlišovacím znakem povlovný přechod rezavě zbarveného peří na hlavě do hnědošedého opeření těla.

Morčáci leží ve vodě více ponořeni než kachny. Velmi dobře chodí a rádi odpočívají na břehu několik kroků od vody. Jsou schopni vyletět po krátkém rozběhu jak z vody, tak i ze souše. Šumot jejich křídel za letu je spolehlivým určovacím znakem pro znalce i v noci. Za letu se obvykle větší počet morčáků seřazuje do šikmé linie. Dovedou se při klouzavém letu přímo potopit do vody. Létají rychlostí přes 100 km/h.

Prostředí

Jsou ptáky hnízdícími na moři v klidných zálivech a mezi pevninou a přilehlými ostrůvky v zóně klidné vody, mimoto i na jezerech a řekách v severské zóně jehličnatých lesů. Jižní hranice jejich hnízdišť je na Mazurských jezerech a na pobřeží Baltu. V zimě jsou hojní na pobřeží Baltu, před Norskem a v okolí Britských ostrovů.

Rozmnožování

Morčák prostřední hnízdí volně pod nejhustší vegetací. Hnízdo není jako u ptáků hnízdících v dutinách vystláno nápadným bílým prachovým peřím, ale prachovým peřím tmavohnědým. Hnízdění začíná v květnu nebo v červnu, sezení na 5 až 12 vejcích trvá 29 až 35 dnů. Mláďata dovedou na útěku běhat po vodě.

Potrava

Ryby, které obvykle loví společně. Morčák prostřední se zřídka potápí na delší dobu než na 20 sekund, při útěku ale až na 2 minuty.

Názvy ve světě

Morčák prostřední

Anglicky: Red-breasted Merganser, Německy: Mittelsäger, Dánsky: Toppet Skallesluger, Estonsky: Rohukoskel, Finsky: Tukkakoskelo, Francouzsky: Harle huppé, Holandsky: Middelste zaagbek, Chorvatsky: Mali ronac, Islandsky: Toppönd, Italsky: Smergo minore, Maďarsky: Örvös bukó, Norsky: Siland, Polsky: Szlachar, Portugalsky: Merganso-de-poupa, Slovensky: Potápač dlhozobý, Španělsky: Serreta mediana, Švédsky: Småskrake

Mohlo by vás také zajímat

Morčák velkýMorčák bílýRejsek prostředníLýkožrout prostředníStrakapoud prostředníMorčák chutný

Podělte se s námi o názor na tento text →