Aktuálně: 4 520 inzerátů178 388 diskuzních příspěvků17 809 uživatelů

Morčák bílý

Mergellus albellus

Morčák bílý

Mergellus albellus

Morčák bílý

  • Výskyt: Severské lesy
  • Délka: 42 cm
  • Hmotnost: 500-930 g
  • Počet vajec: 6-10 ks
  • Inkubační doba: 30 dnů
  • Průměr kroužku: 9 mm
  • Potrava: Vodní hmyz, drobné rybky
Morčák bílý
Kam se řadí?

Morčák bílý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Anseriformes - vrubozobí
  • Čeleď: Anatidae - kachnovití
  • Rod: Mergellus - morčák
Morčák bílý
Kde žije?

Morčák bílý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 22.11.2013, 10:28
5 134 2 minuty čtení

Znaky

Pták velký asi jako chocholačka, dlouhý kolem 42 cm. Kačer ve svatebním šatu je bílý s jemnými černými proužky, má černou skvrnu na obličeji a vztyčitelnou péřovou chocholku. Samička připomíná vzdáleně samičku hohola severního. Ve skutečnosti jsou oba druhy tak blízce příbuzné, že se v přírodě vyskytují smíšená manželství, jejichž potomstvo je neplodné. Kromě toho je možno splést si samičku díky jejím bílým lícím a černým proužkům na hlavě a krku v zimním šatu. Zobák je jako u ostatních morčáků úzký a má zubaté okraje. Ptáci jsou ponořeni ve vodě hluboko, ocas není vidět. Morčáci bílí se zřídka potápějí na delší dobu než na 15, nejvíce 30 sekund a v této době urazí až 30 metrů. Z vody mohou vzlétnout bez rozběhu, létají vytrvale a velmi rychle mávají křídly. S oblibou naletí střemhlavě do vody a brzdí až hluboko pod hladinou. Jsou společenští, žijí hlavně v malých skupinách nebo společně s hoholy. Většinou jsou tiší.

Prostředí

Jejich hnízdiště se zhruba překrývá se severskými jehličnatými lesy. Ve Finsku vymizel tento druh v našem století z mnoha oblastí a udržel se jen na nejzazším severu. Protože tentýž jev známe i u jiných severských ptáků, vysvětlujeme si jej oteplováním Atlantiku. Morčáci bílí jsou tažní ptáci, táhnou v noci.

Rozmnožování

Hnízdí v dutinách stromů, proto jsou odkázáni na lesy. Morčák bílý hnízdí většinou při jezerech bohatých na ryby a u pomalu tekoucích řek. Hnízdí od konce května do června, na vejcích sedí 30 dní, mladí se líhnou v první třetině července.

Potrava

V létě hlavně vodní hmyz, v zimě hlavně ryby dlouhé až 6 cm. Jako přílohu požírá morčák bílý korýše, červy, žáby i části rostlin.

Názvy ve světě

Morčák bílý

Anglicky: Smew, Německy: Zwergsäger, Dánsky: Lille Skallesluger, Estonsky: Väikekoskel, Finsky: Uivelo, Francouzsky: Harle piette, Holandsky: Nonnetje, Chorvatsky: Ijeli ronac, Islandsky: Hvítönd, Italsky: Pesciaiola, Maďarsky: Kis bukó, Norsky: Lappfiskand, Polsky: Bielaczek, Portugalsky: Merganso-pequeno, Slovensky: Potápač biely, Španělsky: Serreta chica, Švédsky: Salskrake

Mohlo by vás také zajímat

Kakadu bílýBílý švýcarský ovčákMorčák velkýMorčák prostředníČáp bílýKonipas bílýTerej bílýKolpík bílýMorčák chutnýKrálík moravský bílý hnědooký

Podělte se s námi o názor na tento text →