Aktuálně: 5 055 inzerátů172 874 diskuzních příspěvků17 728 uživatelů

Zrzohlávka rudozobá

Netta rufina

Zrzohlávka rudozobá

Netta rufina

Zrzohlávka rudozobá

  • Výskyt: Bodamské jezero
  • Délka: 56 cm
  • Hmotnost: 900-1200 g
  • Počet vajec: 7-10 ks
  • Inkubační doba: 28 dnů
  • Průměr kroužku: 9 mm
  • Potrava: Převážně rostlinná
Zrzohlávka rudozobá
Kam se řadí?

Zrzohlávka rudozobá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Anseriformes - vrubozobí
  • Čeleď: Anatidae - kachnovití
  • Rod: Netta - zrzohlávka
Zrzohlávka rudozobá
Kde žije?

Zrzohlávka rudozobá

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 22.11.2013, 21:22
4 585 2 minuty čtení

Znaky

Zrzohlávka rudozobá je velká a mohutná 56 cm dlouhá kachna (o hmotnosti až 1 kg), jež tvoří jakýsi přechod mezi kachnami plovavými a potápivými. Kačer má ve svatebním šatě rezavě červenou hlavu a krk, zobák, nohy a oči mají barvu červeného pečetního vosku, šedý zobák samice má červenavou špičku. Peří na hlavě je zvláště u samce prodloužené - vypadá proto, jako by měl příliš velkou hlavu. V šatu prostém je hlava kačera popelavě šedá, jinak se podobá samici, která je hnědošedá a má světlé líce. Zrzohlávky se často potápějí a zůstávají v hlubině potopené až půl minuty. Vzlétnout z vody mohou jen po kratším rozběhu. Rády a často vystupují na souš, kde se čistí a odpočívají. Jsou tiché, jejich hlas je vrzavý.

Prostředí

Rákosinami zarostlá jezera s volnou vodní plochou a bohatou flórou pod hladinou, v zimě se zdržují i na lagunách. Kačeři opouštějí v červnu své samičky a odlétají někdy přes sto kilometrů na svá tradiční místa, kde pelichají do prostého šatu a jsou přitom po několik týdnů neschopni letu. Brzy po tomto pelichání dochází k pelichání částečnému, při němž kačeři zase počátkem listopadu získávají svatební šat. Známým místem, kde tyto kachny přepelichávají, je Bodamské jezero.

Rozmnožování

Kačeři předvádějí od podzimu až do časného jara společenský tanec, který má přesná pravidla. Za jarního tahu jsou už kachny v párech. Kachna si vybírá místo a zde si staví hnízdo. Nápadně často klade větší počet zrzohlávek vejce do jednoho hnízda, často tolik, že je nemohou vysedět. Sezení na obvykle 7 až 10 vejcích trvá 28 dní a odbývá se zvláště v květnu a v červnu.

Potrava

Převážně rostlinná. Zrzohlávky rudozobé ji získávají jak v mělké vodě, tak i v hlubinách do čtyř metrů.

Názvy ve světě

Zrzohlávka rudozobá

Anglicky: Red-crested Pochard, Německy: Kolbenente, Dánsky: Rødhovedet And, Španělsky: Pato Colorado, Finsky: Punapäänarsku, Francouzsky: Nette rousse, Islandsky: Kólfönd, Italsky: Fistione turco, Japonsky: Akahashihajiro, Japonsky 2: アカハシハジロ, Holandsky: Krooneend, Norsky: Rødhodeand, Polsky: Hełmiatka, Portugalsky: Pato-de-bico-vermelho, Rusky: Красноносый нырок, Slovensky: Hrdzavka potápavá, Švédsky: Rödhuvad dykand, Čínsky: 赤嘴潜鸭

Podělte se s námi o názor na tento text →