Seriema rudozobá
Cariama cristata
Seriema rudozobá
Cariama cristata
Seriema rudozobá (Cariama cristata) je nápadný dlouhonohý pták jihoamerických travnatých krajin. Na první pohled může připomínat menšího jeřába, ale systematicky patří do samostatného řádu seriem. Má štíhlý krk, dlouhý ocas s příčným kreslením, silné červené nohy a červený zobák. Za kořenem zobáku vyrůstá vějíř prodloužených pírek, který podle nálady vztyčuje. Peří je převážně šedohnědé a díky nenápadnému zbarvení dobře splývá se suchou travou. Dospělá seriema je vysoká přibližně 85 cm, přitom většinu svého života tráví na zemi.
Travnaté oblasti
Přirozený areál zahrnuje Brazílii, Paraguay, Bolívii, Uruguay a severní až střední Argentinu. Typickým prostředím jsou savany, řídké křovinaté porosty a otevřené plochy s rozptýlenými stromy. V hustém, souvislém tropickém lese se s ní obvykle nesetkáme. Ptáci se pohybují po zemi, kde hledají potravu, a na noc nebo v nebezpečí využívají vyvýšená místa. Běžně se vyskytují jednotlivě, v párech či menších rodinných skupinách. Nejde o původní druh České republiky; zde přichází v úvahu jen chov v dobře vybaveném zařízení.
Rychlý běžec
Seriema rudozobá dokáže svižně běhat a při pronásledování kořisti mění směr mezi trsy vegetace. Létá jen na kratší vzdálenosti a často dává přednost útěku po zemi. Dlouhé nohy pomáhají procházet vyšší travou a poskytují výhled nad okolní porost. Když se pár ozývá, zaklání hlavu a vydává silnou, daleko slyšitelnou sérii hlasových projevů. Zpěv slouží zejména ke komunikaci a vymezování prostoru. Ptáci využívají také výrazné postoje, roztažení křídel a zvedání ocasních per. Při vyrušení mohou být velmi ostražití.
Lov a potrava
Potravu tvoří velcí bezobratlí, ještěři, drobní hlodavci a další malí obratlovci. Seriema dokáže ulovit i menšího hada, před spolknutím větší kořist opakovaně udeří o zem. Doplňkově sbírá plody, semena a jiné rostlinné části. Je tedy všežravým ptákem s výrazným podílem živočišné složky. V chovu je nutná rozmanitá a hygienicky připravovaná krmná dávka, která nekopíruje pouze jediný druh masa. Celá krmná skladba má odpovídat potřebám konkrétního ptáka, jeho kondici a věku; trvale překrmovaní jedinci rychle ztrácejí dobrou pohyblivost.
Hnízdo a mláďata
Páry jsou územní a v době rozmnožování se hlasitě ozývají. Hnízdo vzniká z větviček na stromě nebo ve vyšším keři, často poměrně nízko nad zemí. Snůška obvykle obsahuje dvě, někdy tři vejce. Inkubace trvá přibližně čtyři týdny. Vylíhlá mláďata jsou zpočátku závislá na péči rodičů; postupně získávají sílu do nohou, začínají se pohybovat mimo hnízdo a učí se vyhledávat potravu. V odchovu má velký význam klid, vhodné úkryty a bezpečné prostředí, kde se mláďata nezraní na tvrdých překážkách.
Chov a prostor
Pro seriemu je podstatná rozlehlá venkovní voliéra s prostorem pro chůzi a běh, nikoli pouze vysoká ubikace. Podklad by měl být suchý, různorodý a snadno udržovatelný; část mohou tvořit zatravněné plochy a část pevná dobře čistitelná místa. Zvíře potřebuje klidná zákoutí, přiměřené vyvýšené odpočívací plochy a možnost úkrytu. V českém klimatu je nutné zajistit kryté temperované zázemí pro chladné a vlhké období. Opatrnost je na místě při společném chovu s drobnými živočichy, kteří by se mohli stát kořistí. V době hnízdění je třeba omezit rušení a sledovat případnou obranu teritoria.
Stav populací
Seriema rudozobá má rozsáhlý jihoamerický areál a v současnosti není celosvětově považována za bezprostředně ohrožený druh. V jednotlivých oblastech však může být citlivá na změny krajiny, provoz na komunikacích a narušování hnízd. U chovaných ptáků je důležitý doložený původ a chovatelské podmínky odpovídající jejich pohybovým a sociálním potřebám.
Názvy ve světě
Seriema rudozobá
Latinsky: Cariama cristata, Anglicky: Red-legged Seriema, Německy: Rotfußseriema, Francouzsky: Cariama huppé, Španělsky: Chuña Patirroja, Italsky: Seriema zamperosse, Polsky: kariama czerwononoga, Nizozemsky: Kuifseriema, Portugalsky: seriema, Rusky: Хохлатая кариама, Slovensky: Kariama červenozobá
Mohlo by vás také zajímat
Použitá literatura (2)
- del Hoyo, J., Collar, N. J., Christie, D. A., Elliott, A. & Fishpool, L. D. C. (2014). HBW and BirdLife International Illustrated Checklist of the Birds of the World. Volume 1: Non-passerines. Lynx Edicions.
- Stotz, D. F., Fitzpatrick, J. W., Parker, T. A. & Moskovits, D. K. (1996). Neotropical Birds: Ecology and Conservation. University of Chicago Press.

Seriema rudozobá s dlouhými červenými běháky, hnědým peřím a vztyčenou chocholkou.
Seriema rudozobá Základní informace
- Původ: Brazílie, Bolívie, Paraguay, Uruguay, Argentina
- Prostředí: savany, suché traviny a otevřené křoviny
- Výška: přibližně 85 cm
- Délka těla: 75–90 cm
- Hmotnost: přibližně 1,7–2,6 kg
- Zbarvení: šedohnědé, červený zobák a nohy
- Potrava: hmyz, další bezobratlí, malí obratlovci, plody
- Aktivita: denní, převážně na zemi
- Hnízdo: plošina z větví ve stromě nebo keři
- Počet vajec: obvykle 2–3
- Inkubace: přibližně 27–29 dnů
- Ochrana: málo dotčený (LC)

Kam se řadí Seriema rudozobá
Taxonomie
- Říše: Animalia
- Kmen: Chordata
- Podkmen: Vertebrata
- Třída: Aves
- Řád: Cariamiformes
- Čeleď: Cariamidae
- Rod: Cariama
- Druh: Cariama cristata

Kde žije Seriema rudozobá
Jižní Amerika
Orientační oblasti výskytu; přesný areál je uveden níže. Malé ostrovy mohou být zvětšené.
- Původní státy: Brazílie, Paraguay, Bolívie, Uruguay, Argentina
- Typická vegetace: savany cerrado, suché traviny a řídce zarostlé plochy
- Pohyb: na zemi, běhá mezi vegetací
- Nadmořská výška: od nížin přibližně do 2 100 m
- Rozšíření v ČR: není volně žijícím původním druhem
Porovnání velikosti Seriema rudozobá
- Přibližná výška dospělé seriemy rudozobé ve vzpřímeném postoji je 85 cm; jednotliví ptáci a jejich držení těla se liší.