Aktuálně: 4 330 inzerátů190 125 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Berneška rudokrká

Branta ruficollis

Berneška rudokrká

Branta ruficollis

Berneška rudokrká

  • Výskyt: Západní Sibiř
  • Délka: 55 cm
  • Hmotnost: 1-1,6 kg
  • Počet vajec: 6-7 ks
  • Inkubační doba: 23 dnů
  • Průměr kroužku: 16 mm
  • Potrava: Kobylky, korýši, výhonky a obilí
Berneška rudokrká
Kam se řadí?

Berneška rudokrká

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Anseriformes - vrubozobí
  • Čeleď: Anatidae - kachnovití
  • Rod: Branta - berneška
Berneška rudokrká
Kde žije?

Berneška rudokrká

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 23.11.2013, 20:22
6 967 2 minuty čtení

Znaky

Husa, kterou díky pestrému zbarvení nelze s jiným druhem zaměnit. Berneška rudokrká je jen o málo menší než kachna divoká, dlouhá sotva 55 cm, ale svým chováním patří bezpečně mezi husy a ne mezi kachny. Je velmi společenská. Ptáci létají v hustých hejnech a všechny obraty vykonávají současně. Podle toho je můžeme poznat už na velkou vzdálenost. Jsou velmi hlučné a jejich jasné volání zní jako „kik - kuik".

Prostředí

Bernešky rudokrké hnízdí jen v malé oblasti východosibiřské tundry a lesnaté tundry. Takřka všechny přezimují v řadě zátok v jižní části Kaspického moře, menší skupiny i v Íránu a v močálech podél Eufratu. Dříve musely přezimovat ve velkém množství i v Egyptě, protože z doby faraónů se nám zachovaly nezaměnitelné obrázky těchto ptáků. Bernešky rudokrké, které ztratily spojení s ostatními, se též připojují k hejnům hus, táhnoucím na západ a mohou tak dosáhnout střední Evropy. Bernešky odtahují ze zimovišť už v únoru, přilétají však na hnízdiště v tundře teprve v červnu. Husám pak zbývají asi 3 měsíce na to, aby odchovaly mláďata a přepelichaly. Koncem srpna vyrážejí na cestu a v listopadu se objevují jejich hejna zase na zimovištích.

Rozmnožování

Berneška rudokrká hnízdí v tundře a lesnaté tundře na suchých místech v blízkosti vod, často zcela nezakrytě. Hnízda jsou často blízko hnízda sokola stěhovavého nebo káně rousné, kteří oba jsou schopni zahnat polární lišku, největšího nepřítele bernešek rudokrkých. Hnízdo ptáci vystýlají trávou a prachovým peřím.

Potrava

Zčásti živočišná a zčásti rostlinná: kobylky, drobní korýši, výhonky a obilí.

Názvy ve světě

Berneška rudokrká

Anglicky: Red-breasted Goose, Německy: Rothalsgans, Dánsky: Rødhalset Gås, Španělsky: Barnacla Cuellirroja, Finsky: Punakaulahanhi, Francouzsky: Bernache à cou roux, Islandsky: Fagurgæs, Italsky: Oca collorosso, Japonsky: Aogan, Japonsky 2: アオガン, Holandsky: Roodhalsgans, Norsky: Rødhalsgås, Polsky: Bernikla rdzawoszyja, Portugalsky: Ganso-de-pescoço-ruivo, Rusky: Краснозобая казарка, Slovensky: Bernikľa červenokrká, Švédsky: Rödhalsad gås, Čínsky: 红胸黑雁

Mohlo by vás také zajímat

Berneška tmaváBerneška kanadskáBerneška bělolícíPotápka rudokrkáLinduška rudokrká

Foto: http://www.flickr.com

Podělte se s námi o názor na tento text →