Aktuálně: 4 383 inzerátů184 535 diskuzních příspěvků17 882 uživatelů

Orebice rudá

Alectoris rufa

Orebice rudá

Alectoris rufa

Orebice rudá

  • Výskyt: Jižní Evropa
  • Délka: 34-38 cm
  • Hmotnost: 400-550 g
  • Počet vajec: 8-13 ks
  • Inkubační doba: 23-24 dnů
  • Potrava: Pupeny, výhonky, semena a hmyz
Orebice rudá
Kam se řadí?

Orebice rudá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Galliformes - hrabaví
  • Podřád: Phasiani- bažanti
  • Čeleď: Phasianidae - bažantovití
  • Rod: Alectoris - orebice
Orebice rudá
Kde žije?

Orebice rudá

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 24.11.2013, 23:18
17 684 2 minuty čtení

Znaky

Orebice rudá obývá jiné životní prostředí než orebice horská. V malé oblasti, kde se areály rozšíření obou druhů překrývají, žije orebice horská ve vysokých horách, orebice rudá v pahorkatině. Kromě toho je lze bezpečně rozeznat podle černých skvrn na hrdle orebice rudé. Zobák i nohy má červené. Samečka poznáme podle bradavicového hrbolku na nohou v místě, kde má kur domácí ostruhy. Orebice rudá je o něco menší než koroptev, její rozpětí je asi 60 cm.

Prostředí

Kamenitá pahorkatina a makchie jižní Evropy, ale i zarostlé rašelinné a dunové oblasti v západní Evropě.

Rozmnožování

Od února si hájí každý kohoutek svůj revír a zabezpečuje jeho hranice urputnými boji se sousedy. Kohoutci nápadně tokají před slepičkami a později se s nimi páří. Jen slepička sedí ve vyhrabané jamce 23 až 24 dny na obvykle 8 až 13 vejcích. Kuřátka začínají létat už 4. den. V nebezpečí se rozprchávají do všech stran a ukrývají se dokonale v houští. Scházejí se opět až na vábivé zavolání matky. Později se často spojuje více rodin, takže před zimou vznikají společenství až 30 ptáků.

Potrava

Pupeny, výhonky, semena a hmyz. Mají-li čerstvou rostlinnou stravu, mohou žít ptáci bez vody.

Všeobecně

Ve středověku žila orebice rudá i v Porýní, odkud asi vymizela při zhoršení klimatu. V Anglii byla vysazena a dobře se aklimatizovala, pokusy s vysazením byly i v Českých zemích.

Názvy ve světě

Orebice rudá

Anglicky: Red-legged Partridge, Německy: Rothuhn, Dánsky: Rødhøne, Španělsky: Perdiz Roja, Finsky: Punapyy, Francouzsky: Perdrix rouge, Islandsky: Sandhæna, Italsky: Pernice rossa, Japonsky: Akaashiiwashako, Japonsky 2: アカアシイワシャコ, Holandsky: Rode Patrijs, Norsky: Rødhøne, Polsky: Góropatwa czerwona, Portugalsky: Perdiz-comum, Rusky: Красная куропатка, Slovensky: Kuropta červená, Švédsky: Rödhöna, Čínsky: 红腿石鸡

Mohlo by vás také zajímat

Orebice horskáSametka rudáPerlovka rudá

Podělte se s námi o názor na tento text →