Aktuálně: 4 361 inzerátů188 674 diskuzních příspěvků17 945 uživatelů

Krkavec bělokrký

Corvus albicollis

Krkavec bělokrký

Corvus albicollis

Krkavec bělokrký

  • Výskyt: Východní a jižní Afrika, od Etiopie po Kapsko
  • Velikost: 50-54 cm
  • Hmotnost: 1 kg
  • Počet vajec: 3-5 ks
  • Inkubační doba: 19-21 dnů
  • Potrava: Živočichové, plody a semena
Krkavec bělokrký
Kam se řadí?

Krkavec bělokrký

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Corvidae - krkavcovití
  • Rod: Corvus - vrána
Krkavec bělokrký
Kde žije?

Krkavec bělokrký

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Adam Bura 26.11.2013, 20:21
14 061 2 minuty čtení

Popis

Krkavec bělokrký je v porovnání s krkavcem velkým (Corvus corax) o něco menší (50-54cm dlouhý), má o hodně kratší ocas a vyšší zobák. Jeho špička je bílá a silně klenutá,téměř jako u krkavce tlustozobého (Corvus crassirostris), který je také jeho nejbližším příbuzným. Ačkoli je jeho zbarvení převážně černé,tak hlava, krk, hruď a hrdlo jsou černo-hnědé se slabě purpurovým leskem. Nejnápadnějším znakem jsou čistě bílá pera na hřbetní straně krku, která mu dala jméno.

Výskyt

Obývá hornaté oblasti jižní a východní Afriky, zde se vyskytuje v otevřené skalnaté krajině a v řídkých horských lesích. Poměrně běžně se vyskytuje v malých městech a vesnicích v blízkosti kopců a hor vhodných k nocování a hnízdění. Nejčastěji se vyskytuje v nadmořské výšce okolo 1000 - 3000 m, ale sestupuje až do 400 m.n.m.. Nejvyšší výšky obývá ve východní Africe, a to dokonce až 5 800 m.n.m..

Potrava

Většinu potravy sbírá krkavec bělokrký na zemi, méně často pak na stromech. Byl pozorován při "házení" želv z velké výšky na zem, nejčastěji na skály. Poté slétne na zem, a želvu s rozbitým krunýřem pozře. Pokud se krunýř nerozbil, tak se želvou znovu vzlétne, a celý proces se opakuje. Také sbírá mršiny ze silnic. Jinak se jeho potrava skládá převážně z malých obratlovců, bezobratlých, plodů a semen a zbytků lidské potravy. Pokud není rušen tak potravu sbírá přímo na dvorcích a zahradách domů.

Hnízdění

Většinou se vyskytují v párech, ale u bohatých zdrojů potravy se shromáždí 150, i více kusů. Jednotlivé páry sice během roku udržují určité teritorium, ale za potravou létají i daleko do teritorií cizích. Hnízdo buduje na skalních stěnách, příležitostně na stromech. Obvykle snáší 3-5 vajec.

Chov v lidské péči

Poslední dobou se krkavec bělokrký začíná rozšiřovat i v našich chovech. Z našich členů jej chová Zoo Praha (úspěšný odchov v 2009) nebo pan Ladislav Žoha. Z dalších institucí jej najdete například v Zoo Plzeň.

Názvy ve světě

Krkavec bělokrký

Anglicky: White-necked Raven, Německy: Geierrabe, Dánsky: Hvidhalset Ravn, Španělsky: Cuervo Cuelliblanco, Finsky: Valkoniskakorppi, Francouzsky: Corbeau à nuque blanche, Italsky: Corvo collobianco africano, Japonsky: Shiroerioohashigarasu, Japonsky 2: シロエリオオハシガラス, Holandsky: Witnekraaf, Norsky: Kopjeravn, Polsky: Kruk wielkodzioby, Portugalsky: Corvo-das-montanhas, Rusky: Африканский белошейный ворон, Slovensky: Krkavec bielokrký, Švédsky: Vitnackad korp, Čínsky: 非洲渡鸦

Mohlo by vás také zajímat

Lejsek bělokrkýKrkavec velký

Podělte se s námi o názor na tento text →