Aktuálně: 5 716 inzerátů166 201 diskuzních příspěvků17 630 uživatelů

Jak a kdy odčervovat papoušky?

Jak a kdy odčervovat papoušky?
Monika Svobodová 22.06.2010, 20:30
25 864 4 minuty čtení

Dost často chovatelé diskutují, kdy a čím odčervit papoušky. Především je nutno podotknout, že odčervovat by se mělo až po zjištění, že papoušci červy skutečně trpí.

Podávat přípravky jen preventivně, je jako brát léky, když mi nic není. Trus papoušků by měli vyšetřit v laboratoři a veterinář by měl stanovit účinné antiparazitikum. Některý chovatel může namítnout, že trus papoušků dal vyšetřit a laboratoř uvedla, že je trus negativní a papoušci přesto červy měli. Je to proto, že chovatel dal do laboratoře vzorek jednorázově a to ať již směsný vzorek trusu nebo trus jednoho papouška. To je samozřejmě špatně. Vzorky by se měly odebírat v období jednoho týdne, protože se vajíčka parazitů uvolňují postupně a jednotlivé výkaly během jednoho sběru nemusí nic obsahovat. Čerstvý vzorek, máme-li možnost odneseme na vyšetření hned a další sběr provedeme za dva dny a pak opět za dva dny. Jestliže nemáme tuto možnost, sbíráme trus do čistých sklenic a odneseme do laboratoře najednou. Pokud jsou v chovu dodržována dostatečná hygienická opatření a kontrola papoušků, nemusí červi způsobit ptákům vážnější potíže.

Jak a kdy odčervovat papoušky?

Při nedodržení kontroly začervení ptáci chřadnou, mohou trpět krvavým průjmem a třeba i zvracet. U starších ptáků se nemusí žádné příznaky objevit, ale jsou nebezpečím pro ptáky mladší, protože vylučují vajíčka červů do rozsypaného zrní na dno společné voliéry. Další možnost, kdy je pták začerven a vyšetření trusu je negativní může být v období, kdy ve střevě ptáka dorůstá velké množství škrkavek, které ještě nevylučují vajíčka. Tehdy může pták dokonce na začervení uhynout. Z toho také plyne, že některé teorie dávat trus ptáků na vyšetření na jaře a na podzim je neopodstatněný. Nakladená vajíčka musí totiž prodělat určitý vývoj což trvá asi 2-3 týdny. Znamená to tedy, že nová generace škrkavek se může v těle ptáka objevit opět za 2,5 měsíce a to je tedy třeba na začátku léta. Záleží, kde papoušky držíte, jestli je možnost stálého čištění voliéry, tedy jestli je voliéra celkově omyvatelná (dlaždice, nebo dno s pískem). Pokud už musíte odčervit doporučuje se podávat přípravky několik dní po sobě a to proto, že cesta přípravku trávicím traktem je velmi rychlá a tím nemusí být působení na přítomné parazity dostačující.

Pokud někdo zakládá novou voliéru je dobré z výše uvedených důvodů upřednostnit betonovou nebo kamennou podlahu, která je dobře omyvatelná. Vajíčka červů totiž nesnáší slunce a sucho, spolu s dobrou možností údržby dna voliéry se dá mnohému předejít.

Vajíčko škrkavek Vajíčko škrkavek

Nebezpečí škrkavek u ptáků spočívá hlavně v tom, že nepotřebují ke svému vývoji mezihostitele. Po pozření vajíčka se v těle ptáka uvolní larva, která může být nejenom ve střevě, ale napadat i životně důležité orgány jako například játra apod. Kromě škrkavek se mohou vyskytovat ve střevě ještě kapilárie. To jsou velmi tencí červi, kteří se zavrtávají do sliznice střeva a střevo se tak stává neustálým zraňováním velmi náchylné na jiný průběh onemocnění.

Nejlépe je tedy dodržovat dostatečnou hygienu chovu, mít možnost dobré údržby voliéry a hlavně nespoléhat na odčervování ptáků na jaře a na podzim, ale podle potřebného protiparazitárního programu.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Monika Svobodová

Autorem od: 04.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat