Aktuálně: 4 979 inzerátů173 945 diskuzních příspěvků17 749 uživatelů

Obezita papoušků

Příčiny, následky, prevence

Obezita papoušků
Ing. Zbyněk Pokorný 04.02.2009, 11:14
10 345 4 minuty čtení

Tuky (lipidy) jsou sloučeniny glycerolu a mastných kyselin. Patří k nejvíce koncentrovaným zdrojům energie (oproti bílkovinám obsahují více než-li dvojnásobné množství energie). Tuky se uplatňují při tvorbě vaječného tuku, ale především při tvorbě zásobního tuku. A to jak tělního, tak i tuku strukturálních buněk, kde jsou právě při tvorbě „ochranných polštářů“ některých orgánů nezastupitelné.

Ve funkci energetické mohou lipidy zastupovat bílkoviny a z tohoto pohledu (přísun energie) nejsou nepostradatelné.

Určité množství tuků v potravě je ale nezbytné. Jsou zdrojem esenciálních (nepostradatelných) mastných kyselin (linolová, linolenová, arachidonová). Některé lipidy mají zvláštní význam, jako nosič v tucích rozpustných vitamínů - A, D, E, K. Pokud jsou v potravě zastoupeny ve větší míře, mohou působit negativně. To se projevuje tloustnutím, se kterým se u ptáků chovaných v omezeném prostoru a s malou intenzitou pohybu setkáváme velmi často. Ztučnění (obezita) pak způsobuje řadu poruch - plodnost, metabolismus, ale i onemocnění - krevní oběh, játra apod.

Lipidy se také působením některých faktorů (teplo, světlo, vlhkost, působení mikroorganismů, plísní) mohou rozkládat. Oxidační procesy způsobují jejich rozpad, stoupá podíl volných mastných kyselin, zvyšuje se koeficient kyselosti tuku, dochází ke žluknutí, spojenému s tvorbou rozkladných produktů. Takto „vybavené" krmivo tuky ztrácí nejen svoji hodnotu, ale působí negativně např. na metabolismus lipofilních vitaminů. Bývá také často příčinou trávicích a zažívacích poruch. Obecně pro krmení je lépe nepoužívat semena s vyšším obsahem tuku, nebo pouze jako velmi malé doplňky krmné dávky. Také při jejich zkrmování je nutné dbát na jejich hygienickou nezávadnost.

Obezita papoušků

Jak poznáme ztučnělého ptáka?

Pokud ptáka chytnete do ruky, není problém tloušťku odhalit. Ornitologové při terénních výzkumech dokonce stanovují tloušťku podle stupnice, což jim třeba na podzim umožní zjistit připravenost populace na migraci na zimoviště.

Tedy tuk se u ptáků přednostně ukládá nad prsní kostí (spíše nad srostlými klíčovými kostmi a tedy nad prsními svaly, ovšem neplést si s plným voletem) směrem ke krku a naopak dole pod prsní kostí směrem ke kloace a v jejím okolí. Tuk má žlutavou barvu a pod růžovou pokožkou je dobře viditelný.

Když vezmete ptáka do ruky a rozfouknete peří na dolní části krku, normálně živený pták zde prakticky tuk vidět nemá, zatímco ztučnělý má výrazně vystupující tukový polštář. Podobné je to i v oblasti břišní.

Protože tučnost podobně jako u jiných zvířat omezuje pohyblivost a aktivitu včetně sexuální, není v chovu příliš žádoucí. Ztučnělí ptáci sedí a odchovu se u nich těžko dočkáme. Je tedy nutné nasadit dietu. Snížíme dávky suchých semen asi na polovinu, omezíme nebo vypustíme vaječnou míchanici i ovoce. Ptáky nutíme, aby ze směsi vybrali všechny druhy semen (každý den jim přidáme k nevyžranému jen špetku). Je to sice trochu trápení, ale vede k cíli.

Asi každé dva týdny ptáky zkontrolujeme a jakmile tukové polštáře zmizí, postupně přejdeme na původní režim. Ovšem poněkud omezený.

Nevhodnou skladbou krmné dávky (neomezené předkládání směsi se semeny s vysokým obsahem tuku) a nedostatečným proletem dochází ke vzniku nádorových onemocnění (papalmitóz). Rozlišujeme několik typů nádorů, které se objevují především u žaků, amazoňanů, andulek a korel. Postihují nejčastěji hlavu, krk, končetiny a kostrční žlázy. Dalším následkem obezity je tučnění jater. Postižení ptáci mají zvětšenou dutinu tělní, namáhavě dýchají a trpí průjmy. Stejně jako u savců, tak i u ptáků se setkáváme s kornatěním tepen, které může vést až k náhlému úhynu.

Lipomy

Nezhoubné nádory nejčastěji u andulek a kakaduů. Vyvolávacími faktory může být vysoký obsah tuku v krmivu. Přes kůži může prosvítat jejich žlutá barva. Zmenšení nádoru někdy lze dosáhnout snížením ovsa a slunečnice v krmivu. U andulek je prospěšné podávání jódu.

Liposarkomy a fibrosarkomy

Zhoubné nádory, sledovány nejčastěji u andulek a korel. Vyskytují se kdekoli na těle. Je možné je chirurgicky odstranit.

Xanthomy

U andulek, korel, kakadu růžových a arů zelenokřídlých. Objevují se jako žlutá, ztluštělá a holá ložiska na kůži. Léčba není třeba u malých xanthomů. V úvahu připadá chirurgické ošetření, jestliže jsou xanthomy velké nebo krvácejí.

Zdroj: www.iFauna.cz

Kniha Papoušci I (Rozely, neofémy)

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podobné články

Může vás také zajímat