Aktuálně: 5 003 inzerátů173 736 diskuzních příspěvků17 746 uživatelů

Návštěva holandských a dánských chovatelů loriů

Začátek mého chovu

Návštěva holandských a dánských chovatelů loriů
Luboš Tomiška 28.01.2008, 22:04
5 109 3 minuty čtení

V tomto článku bych vás rád „seznámil“ s chovy tří špičkových evropských chovatelů Gert van Doorena (Holandsko), Petra de Wilde (Holandsko), Waltera Braßelera (Německo) a Torbena Lee (Dánsko).

Jak už mnozí víte, svůj chov zaměřuji v poslední době v podstatě jenom na nektarožravé ptáky, především pak lorie, loríčky, lorikuly a charmozíny. V budoucnu bych se chtěl věnovat též kolibříkům, strdimilům a medosavkám, ale čím více informací o těchto ptácích sbírám, tím více se utvrzuji v tom, že jejich chov je přinejmenším velmi problematický.

Vzhledem k tomu, že můj zájem o lorie byl opravdu velký a stavěl jsem na nich své budoucí plány chovu, přihlásil jsem se do klubu chovatelů loriů – ČMKCHL (Českomorovaský klub chovatelů loriů) prostřednictvím, momentálně jednoho z největších chovatelů loriů u nás, Tomáše Horyny, který mě jako první uvedl do problematiky chovu těchto ptáků. Nyní společně navštěvujeme prakticky každých 14 dní evropské „loriáře“ a ptačí parky, kde sbíráme užitečné kontakty a zkušenosti.

Teď k samotné návštěvě. Jako povětšinou jsme vyjeli v sestavě já, Jan Holan a Tomáš Horyna kolem 10. hodiny večer. Mě ještě 18 nebylo, takže o řízení se museli střídat kolegové. Naším prvním cílem byl Petr de Wilde (organizátor asociace European loribreeders), kterému jsme vezli lorie čárkované, mnohobarvé horské a timorské (modrolící). Shlédli jsme jeho chov, který čítá 9 párů loriů a vyrazili jsme dál k Walteru Braßelerovi (Německo), který měl zájem o naší starší samici Chalcopsitta scintillata (Lori rudočelý). Jeho chov byl podstatně větší – 31 párů (v jeho sbírce můžeme nalézt i vzácnější druhy jako např. Lori bojovný-zelenokřídlý). Po zhruba dvouhodinové návštěvě jsme se vypravili za dalším v pořadí a to Gert van Doorenem (druhý ze zakladatelů European loribreeders). Gert van Dooren chová lorie již dlouhou řádku let, má na kontě evropský prvoodchov loriů mnoh. jižních. V poslední době se rozhodl pro specializaci na dva druhy loriů - T.h.weberi a rosenbergii, přesto však jeho sbírka čítá skoro 30 párů různých druhů ptáků čeledi Loriidae. Zde jsme se zdrželi skoro celé odpoledne a debatovali o populaci vzácnějších druhů, jako je např. Vini peruviana, Eos histrio, atd.., v zajetí. Za Torbenem Lee jsme dorazili do Dánska až kolem 10. hodiny večerní, přesto se prostor na debatu o ptácích našel. Torben Lee patří bezesporu mezi největší loriáře v Dánsku, zabývá se především menšími druhy, zvláště pak charmozíny.

Návštěva holandských a dánských chovatelů loriů

To by bylo ve stručnosti asi k návštěvě všechno. Pokud by chtěl někdo vědět jaké přesně druhy jaký chovatel chová, tak mi stačí napsat mail, SMS, zatelefonovat nebo se vyjádřit prostřednictvím diskuse. Určitě odpovím.

loriklub.horyna.com
www.loribreeders.com

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat