Aktuálně: 5 723 inzerátů166 287 diskuzních příspěvků17 631 uživatelů

Stavba líhně

Stavba líhně
Ing. Zbyněk Pokorný 14.02.2014, 16:00
19 778 4 minuty čtení

Ceny líhní jsou prozatím dosti vysoké. Jednoduchou líheň bez ventilátoru s ručním otáčením, s kapacitou okolo 60 slepičích vajec lze pořídit za 6000Kč. S ventilátorem a automatickým otáčením cena nejde pod 10 000,-. V poslední době také vzrostla cena vajec, proto si hodně lidí chce pořídit vlastní chov slepic a tím se naskytne možnost pro podnikavce trochu vydělat.

Stavba líhně

Co budete potřebovat?

  1.  ,,korpus líhně"- malou líheň je možno vyrobit ze staré ledničky nebo mrazáku. Lze ji také vyrobit ručně ze dřeva, ale musí se zateplit.
  2. kvalitní, spolehlivý teploměr
  3. termostat
  4. ventilátor, vhodné jsou ty z počítačů, protože jsou konstruovány na práci ve vysoké teplotě, doporučuji 120mm
  5. trafo (12V) na práci s ventilátory
  6. topné těleso, spirála nebo žárovky (neúsporné)

Návod

Má líheň je ze staré lednice a je široká 50,5 cm, vysoká 42 cm a dlouhá 51 cm. Nejprve jsem do ní vyvrtal díry na kabeláž, teploměr, termostat a větrání (2,5cm), po té jsem ji vevnitř zateplil alobalem a rozdělil jsem ji na 2 komory. V první je topné tělísko (100W) a ventilátor (120mm, nejvhodnější je ten z počítače, protože je stavěn na práci ve vysokých teplotách). V druhé se nachází zásuvky na vejce, ty jsou tvořeny rámem a mřížkou aby kolem nich mohly procházet vodní páry a ohřátý vzduch. Zásuvek je tolik kolik se vám jich tam vejde a musí být nad sebou v takové vzdálenosti, aby sem vám tam vešly různé druhy vajec, nebo můžete pochopitelně líheň přizpůsobit podle jednoho druhu. Pod zásuvkami se nachází nádoba na vodu. Velmi důležité je, aby měli komory mezi sebou nějaké otvory, jinak se nebude točit vzduch a na jedné straně líhně budou vajíčka vařená a na druhé studená. V tomto druhu líhně můžete dát teploměr kamkoli protože díky ventilátoru je teplota všude stejná, stejně tak může být i čidlo termostatu kdekoli. V mé líhni se ventilátor neustále točí a termostat mi zapíná a vypíná topné těleso, abych poznal, že těleso topí, nainstaloval jsem k němu kontrolku, která se při sepnutí tělesa rozsvítí. Také musíte k ventilátoru připojit trafo na 12V, abyste ten ventilátor nespálili. Elektroinstalaci moc nerozumím proto bych doporučoval projednat ji s elektrikářem, také jsem to tak dělal při stavbě mé líhně.

Stavba líhně

Obraceče vajec

Pokud nemáte čas na ruční obracení vajec a jste trochu zruční, můžete si vytvořit automatické obraceče vajec podle následujícího postupu:

  1. Nejdříve si vyrobíme takovéto zásobníky. Použijeme přitom dřevěné hmoždinky. Každý kutil by to mněl zvládnout. Dva postranní kolíky jsou na obou stranách a mají důležitou funkci.
  2. Pak vytvoříme ze síta jakýsi žlábek, který zasuneme do zásobníku, jak naznačují šipky, a připevníme k tyčkám tak, aby dokázal udržet celou várku vajec. Při ohýbání síta vycházíme z tvaru slepičího vejce na jeho menším konci. Vejce totiž vždy umisťujeme menším koncem dolů.
  3. Zde je vidět jak celý systém při otáčení pracuje, jeden kolík umístěný uprostřed slouží k otáčení celého zásobníku dokola. Druhý pak, jak je patrné, zabraňuje převrhnutí zásobníku do polohy, kdy by vejce již mohla vypadnout. Tento kolíček musíme umístit tak, aby při konečném otáčení, vejce měnila polohu o 90°.
  4. Napojení motorku na zásobníky je již otázka dobrého nápadu. Jeden z konců zásobníku upravte trochu jinak. Z překližky vyřezejte dva kruhy (zelená a fialová) a mezi ně vlepte dřevěný kruh (žlutá). Do něj vyvrtejte díry a vlepte dva kolíčky (červená). Kolíčky umístěte tak, aby svíraly úhel 90 stupňů.

Na tyto kolíčky pak již není problém namotat dostatečné množství šňůry nebo lanka, kterou provlečete malou dírkou ve víku líhně ven. Tam dle vlastních možností zajistěte, aby po zapnutí motorku byla nitka pomalu namotávána na cívku. Při tomto pomalém tahu se bude celý zásobník kolébat zprava do leva. Pokud zvolíte vhodný převod, docílíte toho, že za 1 minutu otáčení se zásobník překlopí z jedné strany na druhou.

Stavba líhně

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Jak krmit nosnice Jak krmit nosnice 11 minut čtení Chov kachen pižmových Chov kachen pižmových 23 minut čtení Orlovky Orlovky 9 minut čtení Výběh pro pštrosy Výběh pro pštrosy 10 minut čtení

Může vás také zajímat