Aktuálně: 5 171 inzerátů172 149 diskuzních příspěvků17 713 uživatelů

Psí oblečky, nutnost nebo módní trend?

Psí oblečky, nutnost nebo módní trend?
Ing. Zbyněk Pokorný 08.02.2021, 18:00
1 031 6 minut čtení

Psí oblečky jsou módním trendem posledních let a u některých majitelů psů získávají na oblibě. Další skupina lidí jsou naopak zarputilí odpůrci oblékání psů. Jak už to tak bývá, nelze jednoznačně soudit, který názor je správný.

Pro koho jsou psí oblečky vhodné

Mezi psí oblečky patří mikiny, bundy, pláštěnky, vesty, sukně, botičky, čepice, kšiltovky, šátky, ale i spodní prádlo a pyžamo. Většina patří mezi módní doplňky, ale některé obleky mají ryze praktickou funkci. Hlavní smysl lze hledat u nahatých plemen psů. Naháči, jak už napovídá název, nemají hřející srst a obleček ji může alespoň z části nahradit. Potkat na ulici naháče oblečeného do kombinézy, bundy či svetru, není nic divného. Ale jak jsou na tom ostatní a mnohem hojněji zastoupené skupiny plemen?

Využití obleků u dlouhosrstých plemen psů má jiný smysl, než je ochrana před nepřízní počasí. V těchto případech jde spíše o praktičnost a usnadnění života páničkovi. Díky oblečkům nemusí svého miláčka koupat po každé kratší vycházce, aby byla zachována výborná kvalita srsti. Odpadá dlouhé fénování a následný úklid koupelny. Ani pes nebude z časté koupele nadšený. Doposud byla řeč o psech žijících v bytě. Každodenní drhnutí ve vaně odpadá u psů žijících celoročně venku, u krátkosrstých plemen a u psů nosících obleček. Ve zmíněných případech postačí otřít tlapky.

Samostatnou kategorii jsou potom plemena dlouhosrstá, s kterými je počítáno na výstavy. U těchto jedinců je nošení psích obleků samozřejmostí a to téměř v každém počasí. Oblečky chrání výstavní psy nejen před nečistotou, ale brání i polámání srsti.

U krátkosrstých plemen psů hodně záleží na aktivitě při vycházce. Nechá-li majitel svého psa aktivně pobíhat a hrát si, klidně i ve sněhu, není obleček nutný. Svoji aktivitou se pes dostatečně zahřeje a rozhodně nebude trpět zimou. Pokud je ale veden na vodítku, ba dokonce zůstane někde na chvíli uvázán, je oblečení krátkosrstého psa vhodné. Samozřejmě záleží na dalších okolnostech. Například na stáří psa nebo jeho zdravotním stavu. Nemocné psy a také staříky, u kterých už není pohyb tak vitální, je vhodné obléct, aby nedošlo k prochlazení.

Praktické využití psích oblečků nastává i po veterinárních zákrocích, především operacích, kdy oblek brání vykousávání stehů a celkovému kontaktu s ránou.

Pro koho jsou psí oblečky nevhodné

Zcela zbytečné, naopak nevhodné je nošení psích obleků u jedinců chovaných venku celoročně. Po několika hodinách se materiál promočí a pes bude v neustálém vlhku. V neposlední řadě bude rozhozen i biorytmus psa, který nebude vědět, zda se přizpůsobit chladnu nebo teplu.

Reakce psa a výběr správné velikosti

Začátky nošení oblečků se zřejmě neobejdou bez komplikací. Psi nejsou hned napoprvé ve své kůži a snaží se ze sebe oblečení strhnout. Někteří nehnutě stojí a čekají co se bude dít. Vše je pouhou otázkou času. Tréninkem se určitě zakrátko docílí požadovaného výsledku. U některých jedinců se to povede hned na první procházce, u jiných může přijít několik zmařených pokusů. Jakmile se povede psa přesvědčit, že jde o jeho dobro, začne oblékání brát jako samozřejmost a přestane vyjíjet odpor. Podobně jako u lidí, bude i váš pes preferovat některé oblíbené oblečky před jinými. Samozřejmě je rozhodujícím kritériem pohodlnost oblečku. Proto u těch méně oblíbených hledejte, kde se nachází problém. Může mu oblek někde překážet, tlačit apod. Proto volte vhodnou velikost v závislosti na plemenu psa. I zde však existují rozdíly mezi jednotlivými zvířaty. Nestyďte se proto obleček svému mazlíčkovi vyzkoušet přímo v obchodě, nebo si nechte ušit oblek rovnou na míru.

Základními mírami je obvod hrudníku v nejširším místě, obvod krku v místě obojku a délka psa od kohoutku po začátek ocasu. V nabídkách psích oblečků se většinou objevuje, pro která plemena je vhodný a už se nebere v potaz, zda jde o fenku nebo psa. Při nákupu musíte mít na paměti, za jakým účelem obleček pořizujete. Do deště a vlhka se hodí nepromokavý materiál. Do mrazu a sněhu zase hřejivý materiál. Pokud máte na vycházky se svým čtyřnohým přítelem čas až večer, je praktické našít na obleček reflexní prvky.

A jak je to s botičkami?

Hlavní využití psích botiček je ve zdravotní stránce. Ochrání psí tlapky na posolených zimních cestách i chodnících a zabrání případné infekci při poranění na tlapce. Psí botičky musí mít vždy protiskluzové nášlapy, aby se mohl pes pohodlně pohybovat a nestaly se nebezpečným doplňkem

Závěrem

Hlavní rozvoj v oblékání psů nastal teprve před nedávnem a lze jej očekávat i v dalších letech. Na našem území je stále málo lidí, kteří by svého čtyřnohého mazlíčka oblékali z důvodu estetického. Na prvním místě je stále praktičnost a užitečnost. Ryze módní výstřelky jako kšiltovky a šátky nenašly v České republice nikdy hojné využití. Oblečený pes může někoho šokovat, někoho rozesmát a někoho namíchnout.  Kam se bude tento trend ubírat, ukáže teprve čas.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat