Aktuálně: 5 591 inzerátů168 265 diskuzních příspěvků17 657 uživatelů

Stříhání ovčí vlny

Stříhání ovčí vlny
Ing. Zbyněk Pokorný 23.02.2014, 16:00
9 093 5 minut čtení

V následujících řádcích se budeme věnovat stříži ovcí a koz. Cílem je seznámit s problematikou především začínající chovatele.

Stříhání ovcí bylo dřív označováno termínem ovčácké žně, protože se jednalo v chovu ovcí o velkou událost. Hodnota vlny je dnes stejná jako před léty, ovšem dotace dané situaci příliš nepřejí. Bohužel lidé stříž ovcí často zanedbávají a nyní přichází kvůli tomu chov ovcí do slepé uličky. Současná situace rozhodně nesvědčí ani vlně ani producentům.

Stříhání ovčí vlny

Jaká je současná situace:

  • vlna je mnohdy špatně prodejná, a proto se s ní špatně zachází
  • stříhání ovcí je  bráno spíš jako povinnost, než krásný zážitek se svými zvířaty.
  • naše plemena ovcí jsou zvyklá na svoji kombinovanou užitkovost, jenže chovatelé by kvůli výše popsané situaci, nejraději změnili směr užitkovosti pouze na mastnou.

Kdy se mají ovce stříhat?

V našich podmínkách se ovce nejčastěji stříhají těsně před bahněním, respektive krátce po něm. Stříž je nutná hlavně po zimě, kdy přichází teplejší období roku. Možná se ptáte, proč se neprovádí stříhání ovcí v době, kdy je vlna krásně čistá, není zplstněná a zvířata jsou v dobré kondici? Proč ovce zbytečně stresujeme před porodem nebo brzy po něm? Jiná je situace u malochovu a jiná u velkých stád, chovaných venku po celý rok. Odpovědi na otázky jsou poměrně snadné. U špičkových chovatelů nenajdete slabší kus ani vlnu zplstněnou. Plemena s hrubým sortimentem vlny jsou celá desetiletí šlechtěna na určitou intenzitu stříže, ovšem líný člověk snadno a rychle udělá z dvojstřižné ovce jednostřižnou. Řada chovatelů nedodržuje ani termín prvního stříhání, které má proběhnout již v půl roce jehněte. Lidé si snadno zajistí optimální podmínky pro sebe, nikoliv pro ovce. Takže na stříhání posunou na lepší počasí, kdy bude stříhači teplo a nebude jej obtěžovat průvan ve stodole nebo chladný vítr ve výběhu.

Jak ovce na střiž připravit
V poslední době se rozrůstá více nešvarů. Samozřejmě, že se mnohem lépe stříhá pěkně kulatá ovce vynikající kondice. Bohužel není výjimkou ani to, že chovatel přivede střihači ovci se silnou, snad dvaceticentimetrovou, a zplstněnou vlnou. Takové zvíře po ostříhání dosahuje hmotnosti jen kolem dvaceti kilogramů.

Důležitá upozornění

  • ovce se stříhají na lačno, takže se před tímto úkonem nekrmí dvanáct hodin
  • ovce mějte na smluvený čas střiže připravené v menším kotci tak, abyste střihače zbytečně nezdržovali
  • není vůbec vhodné, pokud ovce před střiží zmoknou
  • čas střihače také ušetříte, pokud ovci na střiž řádně připravíte. To znamená, že z ní sundáte různé řemínky, obojky a gumičky, co se používají u čerstvě narozených jehňat. Stejně tak překáží visačky, používané u aukčních beranů.
  • o odstranění případných kaštanů, či dokonce spálené vlny nebo barevných značek, drátů a namotaných provazů je asi zbytečné hovořit
  • zvířata před střiháním neustajujte na hluboké podestýlce z důvodu obtížného odchytu. Pouze v případě více lovců je to možné.
  • špatné složení krmné dávky s přebytkem objemných krmiv vlnu znečišťuje. Pro tento problém se užívá termín zakrmená vlna.

Většina chovatelů se snaží se stříháním ovcí vyřešit plno dalších nutných operací, když už je ovce chycena. Ovšem k takovým úkonům potřebujete větší počet, často kvalifikovaných, lidí. Například na ostřihání zanedbaných paznehtů, je nutný minimálně zkušený chovatel, ne-li přímo veterinář. Jde o časově i fyzicky náročnou práci, která by střihači trvala ještě déle než ostřihání jedné ovce. Vždy se domluvte se střihačem předem, na co si se svými schopnostmi troufá.

Stříhání ovčí vlny

Příprava ovčína
Jedná se o stejně důležité operace, jako předchozí.

V krátkosti si zmíníme to nejdůležitější:

  • střiž ovcí má probíhat v samostatné místnosti, či přímo v chovném prostoru, ovšem vždy na rovné podlaze. Základní podmínkou je dostatečné množství světla, ať už přirozeného nebo umělého. Nežádoucí je průvan.
  • prostor musí mít odpovídající rozměry, manipulace s ovcemi to vyžaduje, nemluvě o více pomocníků
  • někteří střihači vyžadují připravit lavici nebo hladkou dřevěnou podložku
  • dalším nárokem na ovčín, kde se bude stříhat, je zdroj elektrické energie. Střihací strojky jsou napájeny elektrickým proudem. Také nezapomeňte na místo, kam si bude moct střihač svůj strojek odložit.
  • po celou dobu výkonu udržujte pracoviště čisté. To znamená ostříhanou vlnu včas odklízet - proklepat na třídícím stole a rouno zbavené nečistot uklidit do pytlů.
  • pokud se během střiže některá z ovcí jakkoliv poraní, ošetřete ji bezprostředně.
  • hlavním organizátorem je vždy majitel ovcí, který si musí na střihání ovcí vyhradit čas tak, aby nebyl rušen jinými úkoly

Předešlé řádky jsou pouze velmi stručným výčtem činností. Pokud budete s vlnou a ovcemi jednat, jako bylo výše popsáno, nemusíte se bát, že bude vlna vašich ovcí neprodejná. Střihání ovcí patří k úplně nejnáročnějším pracím v chovu ovcí. Proto si važte člověka, který vám tuto službu vykoná.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podobné články

Může vás také zajímat