Aktuálně: 5 602 inzerátů168 343 diskuzních příspěvků17 659 uživatelů

Na Domažlicku trápí rybáře volavka popelavá

Na Domažlicku trápí rybáře volavka popelavá
Ing. Zbyněk Pokorný 26.02.2014, 17:05
2 388 2 minuty čtení

Volavka popelavá začala působit rybářům na Domažlicku nemalé škody, devastuje pstruhové vody. Zatímco s kormoránem si rybáři umí poradit a na západě Čech mají už několik let výjimku na jeho odstřel, s volavkou teprve řešení hledají.

Volavka nás trápí už dlouhou dobu. Nemá žádného predátora, a tak se relativně rychle rozmnožila. Stoupne si do mělčiny a všechno, co plave kolem ní, likviduje, říká aktuální problém předseda kdyňských rybářů.

Podle něj právě volavka hojně požírá pstruhy v jejich revíru. Dřív nám škodili tím, že regulovali potoky, byly otravy, přesto jsme pstruhy v potocích udrželi. Ale volavka nám to zdecimuje tak, že potoky jsou prázdné. 

Hospodář Západočeského územního rybářského svazu Jaroslav Vogl nevnímá volavku jako úhlavního nepřítele rybářů. Zásadní problém pro nás není volavka, ale kormorán velký. V roce 2013 byla škoda přes 4,5 milionu. Bylo to tak loni, předloni, dvanáct let zpátky, a je to prakticky stejné.

A právě u kormorána se západočeským rybářům podařilo získat výjimku na jeho odstřel. Ten ale neprovádějí sami vyznavači Petrova cechu, nýbrž myslivci. 

V případě volavky budou rybáři o odstřel také žádat. Ovšem, pokud bude odstřel schválen, bude problém ji odlovit, protože je úžasně plachá a chytrá. Rychle se zvedne a odlétne, ale za hodinu nebo dvě se zase vrací. 

Volavka popelavá je rybáři považována za škůdce Volavka popelavá je rybáři považována za škůdce

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podobné články

Může vás také zajímat