Aktuálně: 5 562 inzerátů168 354 diskuzních příspěvků17 659 uživatelů

Zimování hadů

Zimování hadů
Michal Hýbl 12.11.2007, 18:59
6 207 2 minuty čtení

Pro dodržení optimálních chovných podmínek a lepšímu stimulování páření u některých hadů, je vhodné jejich zazimování. Je to pro ně přirozený způsob vegetování. Důležité je ovšem zazimovat hady, u kterých to v přirozeném prostředí je pravidlem. Je nesmysl zimovat zvířata např. z rovníkové Afriky nebo deštných pralesů.

Z nejčastěji chovaných hadů se zimování týká zejména užovky červené (Elaphe guttata) nebo některých např. mexických druhů korálovek (Lampropeltis mexicana, Lampropeltis ruthveni, Lampropeltis nelsoni...). Postup zimování hadů a odzimování by měl být jednoznačně plynulý a měl by mít všechny následující fáze:1 měsíc před plánovaným zazimováním ukončit krmení hadů, během tohoto období se hadi dokonale vyprázdní a zamezí se tak tlení zbytků žrádla v trávícím traktu zvířete v okamžiku kdy se de facto zastaví metabolismus.

  • 14 dní před plánovaným zazimováním postupně začínáme snižovat teplotu v teráriu, zkracujeme dobu svícení, vypínáme topení apod.
  • Na dobu cca 2 měsíců umístíme hady do plastových boxů s vhodným substrátem (rašeliník, rašelina, hobliny) a dostatečnou miskou s vodou. Vodu měníme každých 10 dní při prohlídce hadů. Hady nikterak nerušíme! Takto připravené boxy umisťujeme do chladného tmavého místa při teplotě 10-14 °C. Teplota by se neměla výrazněji snižovat.
  • Během prvních 14 dní po zimování postupně zvyšujeme teplotu, prodlužujeme dobu svícení a zapínáme topení. Hady přizpůsobíme na standardní podmínky. Nekrmíme.
  • Začínáme s krmením.

Zimování hadů u většiny druhů není životně nutné. Je možné zazimovat „lehce“ pouhým zhasnutím světla v teráriu. I za těchto podmínek nebo bez zimování jsou hadi schopni se pářit a množit. Nicméně dle našich zkušeností klasické zimování dle výše popsaného postupu se pozitivně odráží na kondici hadů a je dostatečným stimulem pro úspěšné páření. Doba samotného zimování je odlišná u různých chovatelů, obecně by se měla ovšem pohybovat v rozpětí 1-3 měsíců.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Michal Hýbl

Autorem od: 23.12.2013

Podobné články

Může vás také zajímat