Aktuálně: 5 601 inzerátů168 343 diskuzních příspěvků17 659 uživatelů

Vědci sledovali krajtu s GPS a zjistili šokující zprávy

Vědci sledovali krajtu s GPS a zjistili šokující zprávy
Ing. Zbyněk Pokorný 23.03.2014, 18:30
1 303 2 minuty čtení

Vědce šokoval dokonalý vnitřní navigační systém krajty tmavé, který jí umožňuje doplazit se zpět domů po téměř rovné trase, i když se ocitne desítky kilometrů daleko. Zjistili to vědci v Americe, kteří plazům implantovali radiolokátory a sledovali je s pomocí GPS.

Krajta tmavá (Python bivittatus), had s vnitřním kompasem, dorůstá maximální délky přes 5 metrů a patří tak mezi nejdelší plazy na tomto světě. Pochází z jižní nebo jihovýchodní Asie, ale uchytili se a značně rozmnožili na jižní Floridě, v národním parku Everglades.

Tam se pravděpodobně původně dostali jako odložení domácí mazlíčci, případně po hurikánu Andrew v roce 1992, který zpustošil i obchody se zvířaty a terária vystavující plazy. Teplá Florida jim vyhovuje, takže se novému životnímu prostředí přizpůsobili tak dokonale, že se stali vážným ohrožením hned několika původních druhů, které loví.

Právě v parku Everglades vědci odchytili 6 exemplářů krajt a odvezli je na místa vzdálená 21 až 36 kilometrů. Plazům pak implantovali radiolokátor, aby mohli sledovat jejich pohyb s pomocí GPS a měřit jejich směr a rychlost pohybu.

Všech šest hadů se okamžitě zorientovalo a začali se přesouvat zpět směrem k místu, kde byli odchyceni. Pět ze šesti sledovaných hadů se vrátilo do okruhu pěti kilometrů od místa odchytu, pouze jeden se cestou odchýlil z trasy.

Hadi se zpátky domů plazili 94 až 296 dní, což pravděpodobně dokazuje jejich značnou motivaci dostat se na původní místo, uvedli vědci ve studii zveřejněné v časopise Biology Letters. Studie dokazuje, že krajty tmavé mají schopnost orientace a navigace. Podobné schopnosti se zatím u žádného jiného druhu hadů neprokázaly.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat