Aktuálně: 5 052 inzerátů173 416 diskuzních příspěvků17 740 uživatelů

EXOTIKA 2009 - Lysá nad Labem

EXOTIKA 2009 - Lysá nad Labem
Milan Rýdl 09.11.2009, 19:24
6 293 4 minuty čtení

Už loni jsem navštívil 1. ročník výstavy EXOTIKA, která se konala stejně jako letos na výstavišti v Lysé nad Labem. Vzhledem k tomu, že to nemám moc daleko, jsem se těšil i na letošní 2. ročník výstavy, který se konal ve dnech 30.10.-1.11. Byl jsem zvědavý, co zajímavého letos uvidím a jestli pro nás pořadatelé připraví něco nového.

Musím se přiznat, že jsem byl mile překvapen a že letošní EXOTIKA se s tou loňskou nedá vůbec srovnávat. Výstava byla totiž podle mého názoru velmi zajímavě řešená a vytvořená v úplně jiném pojetí než předchozí. Už při vstupu do velké haly v přízemí na mě dýchla příjemná atmosféra a jako bych se skutečně ocitl někde v exotických krajích. Voliéry s papoušky byly hezky sladěny s pěkně naaranžovanými tropickými rostlinami. Určitě tu bylo i více druhů papoušků a některé druhy jsem viděl dokonce poprvé v životě na vlastní oči. U expozice malých papoušků se mi líbilo jak pořadatelé vyřešili umístění klecí. Papoušci měli možnost zalétnout na vzdálenější bidlo v zadní části klece a tím byli snad i o trochu méně stresovaní tím velkým počtem lidí, kteří si je zvědavě prohlíželi. Jistě někdo namítne, že mu tam scházelo více druhů velkých papoušků. Je sice pravda, že například ary tam zastupoval pouze jeden druh, ale na druhou stranu asi není tak jednoduché sehnat chovatele, který by je byl ochoten na výstavu zapůjčit.

Expozice bažantů Expozice bažantů

Další část haly byla věnována droboti. I ta byla poměrně hojně zastoupena a umístěna v hezkých prosklených vitrínách a opět s pěkně udělanou dekorací rostlin kolem. Koho trochu zajímala historie chovu exotů, ten měl možnost prohlédnout si i různé staré klece z dob časů minulých. Exotika ovšem nejsou jenom papoušci a proto byla k vidění i například rodinka skunků, exotické veverky, terária s želvami a žábami a mnoho dalších podivuhodných živočichů včetně jednoho kajmana v jezírku. Na své si tu jistě přišli i fandové akvaristiky, která byla nedílnou částí výstavy. V prvním patře se pak konala otevřená bodovaná výstava drobných exotů a kanárů „Ptačí svět" , bodovaná výstava andulek nazvaná „Polabské derby" a bodovaná výstava malých papoušků. Své stánky tu měli i zástupci časopisů Papoušci a Nová exota. Využil jsem možnosti a nakoupil jsem i nějaké doplňky potravy pro moje miláčky a protože se mi právě začala líhnout mláďata u několika párů aymar pruhovaných, tak jsem si pro jistotu dokoupil i nějaké kroužky pro příští rok.

Také se zde konala i burza ptactva, ovšem očekával jsem poněkud větší účast. Ve třetí hale pak byly voliéry s mnoha druhy bažantů. Uprostřed se ve výbězích s jezírky promenádovaly kačeny, husy a další okrasné vodní ptactvo. Ve velkých prosklených voliérách pak odpočívali plameňáci a jeřábi. Bylo tady i spousta holoubků a svým hlasem a krásně zbarveným peřím o sobě dávali vědět i pávi.

EXOTIKA 2009 - Lysá nad Labem

Venku pak byla k vidění i expozice sov a dravců. EXOTIKA je výstava nejen pro milovníky papoušků ale pro širokou veřejnost, prostě pro všechny, kteří mají blízko k přírodě a hlavně ke zvířatům. Vzpomínám si na jednoho chlapečka jak mu zářily oči když viděl tu spoustu nádherných papoušků, všechny je s nadšením pozoroval a na papírek si zapisoval názvy těch, co se mu nejvíc líbili. Možná, že si bude přát nějakého k Vánocům a když se mu jeho přání splní, třeba i z něj jednou vyroste zapálený chovatel těchto nádherných opeřených krasavců. Chtěl bych poděkovat organizátorům za pořádný kus poctivé práce, který odvedli a zasloužili se o to, že letošní výstava byla o velký krok dál než ta loňská a věřím a těším se, že 3. ročník bude zas o něco hezčí a pestřejší.

Rozela žlutolící Rozela žlutolící

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Milan Rýdl

Autorem od: 04.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat