Aktuálně: 5 572 inzerátů168 439 diskuzních příspěvků17 661 uživatelů

Vaječná míchanice a odchov mláďat

Vaječná míchanice a odchov mláďat
Vojtěch Jelínek 13.03.2007, 20:11
26 807 2 minuty čtení

Pokud chceme aby nám papoušci vyvedli v pořádku mladé, tak proto musíme také něco udělat. Před hnízděním musíme zvýšit dávku zeleného krmiva (ptačinec žabinec, kokoška pastuší tobolka, pampeliška lékařská, atd.), začít podávat naklíčené zrní a hlavně vaječnou míchanici.

Ve voliéře nesmí také chybět sépiová kost pro dostatek vápníku. U pravé sépiové kosti jí před zavěšením do voliéry namočte na 24hodin do vody a tím jí zbavíte nadměrného množství soli. Dřevěné uhlí je také dobrý doplněk stravy, protože obsahuje minerální látky (vápník, fosfor, draslík, aj.). Významným doplňkem stravy je grit (písek na trávení). Umožňuje ptákům rozmělňovat potravu. Písek musí být vydezinfikovaný a čistý. Dále je dobré přidávat do vody různé vitamínové přípravky ale pokud podáváme dostatek ovoce a zeleniny tak to není nutné. Často kladená otázka je z čeho se skládá vaječná míchanice?

Jak jsem již zmínil, že pro úspěšný odchov mláďat je nutná vaječná míchanice tak tady je
recept, který se mi osvědčil a který používám:

  1. Vejce uvařené natvrdo nastrouháme
  2. Přidáme nastrouhanou mrkev s jablkem
  3. Najemno nasekáme zelené krmení
  4. Nastrouháme tvaroh a dětské piškoty
  5. Přidáme nastrouhaný stroužek česneku
  6. Podle dávkování přidáme vitamíny

Všechny suroviny důkladně promícháme a zahustíme strouhankou. Míchanice nesmí být moc sypká a né moc mokrá. Míchanici podávejte ptákům vždy čerstvou do určených misek. Zbytky míchanice odstraňte, aby nedošlo ke vzniku infekce. Míchanici podávejte po celou dobu odchovu mláďat aby je mohli rodiče bezstarostně krmit. Při vylétnutí podávejte míchanici stále dokud se mláďata neosamostatní a nebudou sami přijímat potravu jako jejich rodiče.

Já osobně než dávám ptáky zahnízdit tak podávám tuto míchanici, ale jakmile začne samička snášet tak začnu podávat tzv. sušenou míchanici do které přidám jen nastrouhanou mrkev a trochu tvarohu (3 kg takovéto směsi stojí okolo 200 Kč, takže není tolik drahá jako vaječná míchanice).

Vaječná míchanice a odchov mláďat

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat