Aktuálně: 5 717 inzerátů166 209 diskuzních příspěvků17 630 uživatelů

Víte jak trefí migrující ptáci ze zimoviště do Česka?

Víte jak trefí migrující ptáci ze zimoviště do Česka?
Ing. Zbyněk Pokorný 21.04.2014, 17:15
2 489 2 minuty čtení

Znamená pro vás pár čápů hnízdící na komínu nebo poletující vlaštovky skutečný příchod jara? Myslíte si, že ptáci umí předvídat počasí a návrat mají naplánovaný do teplého počasí? Možná vás ornitolog Lukáš Viktora z České ornitologické společnosti vyvede z omylu.

Letos už tento ornitolog viděl tisíce vlaštovek, ale ne na našem území. I ornitologové jsou netrpěliví. Vydali jsme se do Izraele a tam jsme jich viděli skutečně tisíce, vypráví Lukáš Viktora ve vysílání Radiožurnálu s tím, že u nás měl možnost pozorovat zatím jen desítky těchto ptáků.

Neplatí však, že po příznivé zimě a brzkém příchodu jara se ptáci vracejí z teplých krajin dříve. Vlaštovky a čápi přilétají tak, jak opravdu mají, tvrdí. Mírná zima pomohla ptákům, kteří zůstávají přes zimu v České republice. Protože nebyla sněhová pokrývka, měli dostatek zdrojů potravy, říká.

Ptáci, kteří přezimují daleko, netuší, jaké u nás bylo počasí. Trochu dříve přilétají pouze ti, kteří tráví zimu na jihu Evropy, mezi ně patří například špačci nebo čejky. Během cesty se orientují podle zemského magnetismu, postavení Slunce a také podle hvězdné oblohy, nastiňuje Lukáš Viktora. 

Nepředstavujte si však několikadenní let v kuse. Ptáci musejí odpočívat. Někteří táhnou spíš ve dne a někteří v noci.

Víte jak trefí migrující ptáci ze zimoviště do Česka? Foto: Bohumil Mášek

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat