Aktuálně: 5 716 inzerátů166 206 diskuzních příspěvků17 630 uživatelů

Podmínky chovu mravenců

Vlhkost, teplota, mikroklima, co s nimi v zimě

Podmínky chovu mravenců
Ing. Zbyněk Pokorný 22.01.2015, 19:15
5 301 2 minuty čtení

Vlhkost

Mravenci potřebují ke svému životu vysokou vlhkost, a proto je dobré ji pravidelně doplňovat. Způsob doplňování je podle druhu formikária. Doplňujte vlhkost tak, aby nebyla v celém formikáriu stejná. Mravenci si vyberou místo, které jim vyhovuje nejvíce a přesouvají svoje mladé, podle toho co je pro ně nejlepší.

Teplota

Pokud chováte mravence v domě, bytě, nebo jiném vnitřním prostoru je teplota dostačující. Nejlepší je teplota kolem 26 stupňů. Při této teplotě je reprodukce nejrychlejší. Mravenci žijící volně v přírodě využívají teplo ze slunečního záření. Pokud máte chov někde venku ve stínu, budete ho muset zahřívat dodatečně. Na internetu je množství pomůcek (ohřívací kámen, nebo ohřívací drát), které teplotu udrží. Stejně není vhodné mít formikárium někde na přímém slunci. Uzavřené prostory by fungovaly jako skleník a mravenci by se vám uvařili.

Mikroklima

Není vhodné, aby formikárium bylo hermeticky utěsněné. Je v něm vysoká vlhkost a pokud nedochází k proudění a výměně vzduchu, začnou se vám v něm objevovat plísně a houby. Stejně důležité je odstraňovat zbytky mrtvého hmyzu, potravy a i mrtvých dělnic. Na mrtvolách a zbytcích by se množili roztoči a jiní parazité. To by vedlo k pomalému, ale jistému konci chovu. 

Co s mravenci v zimě?

Odpočinek přes zimu je pro dělnice a královnu důležitý. Jestli chcete, aby vám dlouho žila a byla v pořádku.

Jsou druhy mravenců, které se zazimovávat nemusejí, ale většina mravenců na našem území musí.

Nejdříve umístíte svoje formikárium do chladnější místnosti na 2-3 dny, aby se ochladilo. Poté ho můžete umístit do ledničky, nebo někam do chladu. Ale teplota by neměla klesnout pod 0 oC. Nejvhodnější je lednička. Je tam dobrá vlhkost a teplota cca 4oC je ideální. Formikárium něčím zakryjte (alobalem), aby mravenci nebyli rušeni světlem pokaždé, když se někdo koukne do ledničky. Nechte je tam 2-3 měsíce. Některé druhy potřebují přikrmovat. Po vyndání z ledničky je opět umístěte do nějaké chladnější místnosti. Při prudkém oteplení se kondenzuje voda a vaši ještě hybernovaní miláčci se můžou utopit.

Formikárium Formikárium http://www.maclab.sk

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Chov strašilek Chov strašilek 13 minut čtení Proměna dokonalá a nedokonalá Proměna dokonalá a nedokonalá 13 minut čtení Chov kudlanek Chov kudlanek 7 minut čtení Chov kudlanky Chov kudlanky 7 minut čtení

Může vás také zajímat