Aktuálně: 5 174 inzerátů172 183 diskuzních příspěvků17 713 uživatelů

Nejlepším pozorovatelem ptáků v ČR se stal student z Dobřichova

Nejlepším pozorovatelem ptáků v ČR se stal student z Dobřichova
Ing. Zbyněk Pokorný 22.02.2015, 19:00
1 407 2 minuty čtení

I přesto, že je pozorování ptáků v ČR v začátcích, tak má stále více příznivců a také i nejlepšího pozorovatele roku 2014. Stal se jím Jan Studecký, student SOŠ z Dobřichova ve středních Čech, který v minulém roce pozoroval rekordních 260 druhů ptáků v ČR.

Rekordmanem v počtu pozorovaných druhů ptáků v ČR za celý život je Jiří Polčák ze střední Moravy, který pozoroval již 301 druhů. Nejlepším českým pozorovatelem ptáků západního Palearktu je Robert Doležal z Brna s pozorovanými 481 druhy Evropy a severní Afriky.

V České republice se amatérští pozorovatelé ptáků organizují v Klubu300.cz a soutěží v počtu pozorovaných druhů za rok, nebo za celý život, ale také v počtu pozorovaných ptačích druhů západního Palearktu.

V USA a v západní Evropě se pozorování ptáků věnují ve volném čase tisíce lidí všech věkových kategorií. O tom, jak američtí pozorovatelé ptáků soutěží v počtu pozorovaných druhů ptáků vypovídá s patřičnou nadsázkou komedie Nadějný rok, která byla odvysílána v pátek 6. února ve 20.00 hod. na TV Prima.

Vtipná i dobrodružná komedie je o milovnících ptactva, kteří touží na chvíli uniknout stereotypu všedního života, a o jejich účasti v soutěži o titul nejlepšího "ptačího pozorovatele". Vítězem se stane ten, který během jediného kalendářního roku spatří největší počet ptačích druhů. Přátelské soupeření se ale brzy změní v bláznivé dobrodružné putování, při kterém si každý z mužů uvědomí, že honba za úspěchem bude něco stát - a nebude to zrovna málo.

Nejlepším pozorovatelem ptáků v ČR se stal student z Dobřichova

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat