Aktuálně: 5 009 inzerátů173 809 diskuzních příspěvků17 748 uživatelů

V ZOO Olomouc se vylíhl zoborožec kaferský

V ZOO Olomouc se vylíhl zoborožec kaferský
Ing. Zbyněk Pokorný 02.03.2015, 19:35
1 822 2 minuty čtení

Dlouhými řasami, hlubokýma očima a roztomilým chováním si získalo srdce ošetřovatelů mládě zoborožce kaferského, které se nedávno vylíhlo v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce z pečlivě opečovávaného vejce. Mladý pták dostal jméno Zob a je to velký sympaťák.

O mládě zoborožce kaferského se musí od jeho vylíhnutí starat ošetřovatelé, protože dospělí ptáci by ho zřejmě snědli. "Umělý odchov však není vůbec snadný. Do líhně se odebírají již čerstvě snesená vejce a mládě se první dny krmí až desetkrát denně. Po měsíci opouští inkubátor a pozvolna si zvyká na dospělé ptáky," řekla mluvčí zoo Karla Břečková.

Zoborožec kaferský (Bucorvus leadbeateri) je největším druhem zoborožce Zoborožec kaferský (Bucorvus leadbeateri) je největším druhem zoborožce www.nejohnston.org

Uměle odchovaná mláďata se ale v dospělosti dobře daří začlenit do skupiny svého druhu, což zvyšuje pravděpodobnost jejich rozmnožovací schopnosti. "Ptáci odchovaní v naší zoo jsou již úspěšně zařazeni v několika evropských chovech," uvedla Břečková.

Zoborožce kaferské chová olomoucká zahrada od roku 1993 a pravidelně se v ní i rozmnožují. Zoborožec kaferský je největší druh zoborožce. Černě zbarvený velký pták má černý zobák a červený lalok pod krkem. Obývá křovinaté a stepní oblasti v jižní a východní Africe. Ptáci se dožívají i více než třiceti let.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat