Aktuálně: 5 716 inzerátů166 201 diskuzních příspěvků17 630 uživatelů

Slepice nenesou

Slepice nenesou
Ing. Zbyněk Pokorný 31.01.2017, 13:30
14 829 7 minut čtení

Že vám slepice nenesou? To je věčné téma chovatelů drůbeže, zejména v zimním období. Ale i v průběhu celého roku se vyskytují proluky ve snášce. Nejčastěji se tak děje na podzim, po koupi nových slepic apod. Někomu zase vadí, že posbírá v jeden den vejce od většiny jeho slepic a další dny jsou slabší. Je nutné pochopit několik zcela základních podstat. Tak zaprvé, slepice nesnáší každý den, ale projevují se tzv. snáškovým cyklem. Čím je lepší nosnice, tím je tento cyklus delší a pauza mezi nimi kratší. Důležitý není pouze počet vajec ale také jejich hmotnost. Ve shodných podmínkách chovu a při shodném genetickém základu slepic, je pravděpodobné, že snáškové cykly budou dost podobné. Proto není počet vajec rozložený na každý den ideálně tak, jak by si chovatel představoval. Prostě když slepice přestanou snášet, tak většinou všechny.

Mezi nejdůležitější aspekty vysoké snášky patří výběr vhodného plemene nebo hybridu (genetický materiál), dále zdraví nosnic a jejich věk. Nyní si ke každému bodu povíme něco víc.

Výběr plemene nebo hybrida

Koupit čistokrevné plemeno nebo nosného křížence? Toto dilema zažila většina z vás. Nicméně trendem poslední doby jsou spíše čistokrevná plemena, na která je nejen pěkný pohled, ale můžeme si vybrat plemeno podle jeho zaměření a do našich konkrétních podmínek. Navíc je u dobrých nosnic vysoký předpoklad, že bude tato vlastnost přenesena i na jejich potomstvo. Z čistokrevných plemen se hodí na snášku nejvíce lehké a středně těžké slepice. Většina těchto slepic snese kolem 200 kusů vajec ročně. Kromě těchto vysoce snáškových plemen, existují i plemena původní. Ta bývají zpravidla krásně zbarvena, ale snáška je nižší, neboť vejce snáší pouze v reprodukčním období. U speciálně vyšlechtěných nosných hybridů (kříženců), bývá často proklamována ještě vyšší snáška, než zmíněných 200 vajec, ale málokdy je v podmínkách vesnických malochovů dosažitelná. Jistou nevýhodou je také větší náchylnost hybridů k nemocem, změnám prostředí a jejich celková nižší vitalita. Nikdy nevíte původ, z jakého hybridi vzešli, proto ani nemůžete znát a předvídat chování takových slepic. Nedoporučuje se ani líhnutí dalšího potomstva z vajec hybridů, neboť oni sami už jsou kříženci a u potomstva reálně hrozí pokles snášky. Výhodou je naopak, že hybridi jsou relativně snadno k sehnání. Nabízí je celá řada firem, často i s rozvozem po vesnicích.

Pokud se rozhodnete pro líhnutí kuřat z čistokrevných plemen. Dospějete jednou k otázce, jaké vybrat kuřice, abychom od nich mohli očekávat v budoucnu co nejvyšší snášku. Odpověď není pro začínající, méně zkušené chovatele, snadná. Některé požadované vlastnosti si ale zmíníme. Znakem dobré nosnice je silná konstituce, prostorný trup a harmonická stavba těla. Prsa musí být dobře klenutá, plná a široká. Stydké kosti mají být od sebe vzdáleny na 2-3 prsty, dle plemenné příslušnosti. Znakem nedokonalých nízko produkčních nosnic je naopak málo prostorný trup a plochá prsa. Hlava bývá víc protáhlá a hřeben méně vyvinutý, občas nemá ani sytě červenou barvu, naopak je bledý.

Zdraví slepic

Při nákupu nových slepic dbejte na jejich zdraví. Vlastní slepice kontroluje chovatel denně. U nemocných slepic se rázem zastaví snáška nebo sníží na minimum. Hned při prvních příznacích nemoci je nutné zakročit. Nejčastěji poznáme nemocnou slepici ušpiněným peřím kolem kloaky, bledým hřebínkem, nezájmem o krmivo a celkově nízkou aktivitou. Mnohem snazší je nemocem předcházet, než je posléze léčit. Proto udržujte chov v maximální čistotě a provádějte desinfekci. Optimální, ale téměř neproveditelné je zamezení styku slepic s volně žijícím ptactvem. Samozřejmostí je odpovídající kvalitní krmná dávka.

Snáška klesá s věkem. Ovšem na druhou stranu zase u starších nosnic mívají vejce vyšší hmotnost. Nejvíce rentabilní je ponechat slepice ve snášce do dvou let jejich věku.

Málo vajec

Nyní si možná někdo z vás klade otázku, co vlastně dělám špatně? Mám zdravé slepice s kvalitním genetickým materiálem, podstrojuji jim tím nejlepším krmivem, a přesto sbírám málo vajec?  Příčin může být několik. Slepice mohou zanášet na ukrytém místě ve výběhu, mohou vejce rozklovat a pozřít nebo vám na ně chodí škodná.

Příčinou zanášení je nejčastěji nevhodné místo ke snášce. Hnízdo může být umístěné na nevhodném místě, vystlané nevhodnou podestýlkou nebo je plné parazitů, které slepice sužují. Nejčastěji se vyskytují čmelíci kuří, všenky nebo prašivinky kůže běháků. Nízký počet snáškových hnízd vede rovněž slepice k hledání nových prostorů ke snášce. Počítejte na jedno hnízdo maximálně pět slepic, lépe tři. Na požadované místo uložte podkladky. Vhodný rozměr hnízd pro většinu plemen je 30x35x35 cm. Hnízda musí být umístěná na stinném klidném místě. Jako vhodná podestýlka se jeví seno, nařezaná sláma nebo dřevitá vata. Počet vajec také snižuje kvokavost slepic. Během kvokání totiž slepice nesnáší. Kvokavost je důležité podchytit v jejím začátku. Kvočnu přeneste od ostatních a umístěte ji nejlépe do bedny, králíkárny apod., kde dno bude tvořeno pletivem. To se kvočně nepodaří zahřívat a brzy její snaha o sezení opadne. I v této době ji dopřejte vodu a krmivo bohaté na bílkoviny. Rozhodně není dobré, nechat kvočnu hladovět, jako to někteří chovatelé praktikují.

Samostatnou kapitolou je požírání vajec. Poznáte ho podle ušpiněné a vlhké podestýlky v hnízdech. Další snesená vejce jsou rovněž špinavá a ulepená od žloutku. Těžko se tomuto zlozvyku slepice odnaučí. Většinou je startérem náhodně rozbité vejce rozšlápnutím, které poté slepice pozřou a „zachutná“ jim. Náhodnému rozbití nahrává vysoký počet nosnic na jedno hnízdo. Bohužel uvidí-li slepice druhou, jak vejce požírá, snadno se tomuto zlozvyku naučí také. Poté je na zváženou, zda konstrukčně neupravit hnízda tak, aby se vejce po snesení neodkutálelo mimo dosah slepic. Bohužel často je jediným řešením, jak zamezit požírání vajec, takovou nosnici z chovu úplně vyřadit. Ještě předtím můžete zkusit zastřihnout nůžkami horní část zobáku (špičku). Prevencí je také častější vybírání vajec z hnízd.

Nezvaní hosté

Vajíčka slepic jsou pochoutkou pro lasičky, kuny, potkany ale třeba i ježka nebo drzou straku. Před některými predátory vás ochrání dokonalé oplocení výběhu, včetně stropu. Prevencí je také časté sbírání vajec z hnízd nebo speciálně upravená hnízda, kde se vejce odkutálí do uzavřeného prostoru.

Ukázkový výběh a kurník pro slepice

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat