Aktuálně: 4 319 inzerátů190 580 diskuzních příspěvků17 960 uživatelů

Stavba ptačí budky pro sýkoru modřinku

Stavba ptačí budky pro sýkoru modřinku
Ing. Zbyněk Pokorný 05.03.2014, 16:00
6 522 3 minuty čtení

Stavba ptačí budky pro sýkoru modřinku

Vlastnosti

  • Váha: cca 6,9 kg
  • Síla desek: 2,5 cm
  • Šířka použitých desek stěn a střechy: 23 cm (1 deska tvoří 1 stěnu)
  • Rozměry dna: 23 x 18 cm
  • Celková výška budky: 29,5 cm
  • Výška vnitřního prostoru ode dna k vletu: 20 cm
  • Průměr vletového otvoru: 2,8cm
  • Střešní krytina: Modifikovaný hydroizolační pískovaný pás ICOPAL běžně určený pro vrchní finálovou hydroizolaci plochých a šikmých střech. Pás je na bocích budky připevněn tzv. téráky jež jsou pozinkované (hlavičky zatřené černým fixem). V rozích, kde je pás ohnut, uchycení zajišťuje samořezný šroub 3 x 35mm

Povrchová venkovní úprava

Ošetřující nátěr přípravkem Lazurol, jehož vosky zabraňují nasákavosti dřeva za vlhkého počasí. Pohlcuje UV záření a dřevo pod ním tak nepodléhá povětrnostním vlivům.

Ochranné prvky

Budka je vybavena nadstavbou proti kunám v podobě druhé předsunuté stěny se stejným vletovým otvorem. Vletový tunel je tak prohlouben na 5 cm, kdy se kočka či kuna tlapkou již nedostane na ptáky na hnízdě.

Proti zubům kočky či kuny nebo zobáku strakapouda je budka chráněna oplechováním vletového otvoru oboustranně pozinkovaným plechem o síle 0,55 mm, který je ošetřen základní barvou, která působí preventivně proti rezavění a maskováním zabraňuje záření zinkové úpravy. Oba zabezpečovací prvky dle vlastní praxe fungují bezchybně.

Obyvatelé budky

Tato ptačí budka je zkonstruována pro menší druhy sýkor jako sýkora modřinka a sýkora uhelníček. Tito ptáci mohou obývat i budky pro sýkory koňadry, brhlíky nebo třeba rehky. Větší ptáci jako je koňadra menší sýkory ale z vhodných dutin nekompromisně vyhánějí a na malé sýkory modřinky tak zůstávají ty nejnevhodnější dutiny, jakými jsou třeba svislé trubky od plotů z pletiva.

Pokud udělám vletovou díru 5 cm, tak budku obsadí sýkory koňadry, které menší sýkory modřinky vyženou, pokud budku obsadili dřív. Pak přiletí špačci a vyženou koňadry. Modřinky velmi trpí nekompromisnou tvrdostí koňader, které zabírají jakékoli jen trochu vhodné místo ke hnízdění a chudákům modřinkám pak nezbývá než vzít za vděk převrácenou konví, tyčkou od plotu a jiným místům, kam neustále zatéká a ptačí hnízdění má mnoho ztrát na životech, než vyletí z hnízda. Jedinou účinnou pomocí pro malé modřinky je velká budka s malým vletem 25 až 28 mm, kam se koňadra nevejde. Taková budka s rozměry dna 23x18cm a výškou vnitřního prostoru ode dna ke vletu 20cm (ornitologové doporučují 12x12cm a výškou 15cm) je pro modřinky jako pětihvězdičkový grand hotel, ve kterém je ubytování grátis.

Jedině dostatečně prostorné budky s malým vletovým otvorem, kam se větší ptáci neprotáhnou, jsou pro tak krásné ptáky, jakými modřinky bezesporu jsou, nenahraditelným šťastným domovem pro úspěšné vyvedení nového potomstva.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat