Aktuálně: 5 047 inzerátů173 386 diskuzních příspěvků17 740 uživatelů

Kdy odstavit štěňata

Kdy odstavit štěňata
Ing. Zbyněk Pokorný 05.02.2019, 14:00
16 236 5 minut čtení

Zvolit správný termín odstavu štěňat nebývá vždy snadným krokem. V potaz se bere například kondice feny a početnost jejího vrhu. Někdy také z ničeho nic začne fena na své potomky vrčet nebo může být vůči nim dokonce agresivní. Majitelé psí rodinky, kteří neměli se štěňaty doposud zkušenosti, si mohou klást nejrůznější otázky. Neprošvihl jsem optimální termín odstavu? Krmím fenu správně?

Zlom v chování začíná zpravidla po osmi týdnech od narození, kdy přestávají být štěňata těmi doposud malými neohrabanými koulemi. V této době rostou velice rychle a každým dnem se více podobají dospělým psům. Ve dvou měsících už umí sama žrát, jsou komunikativní k lidem a neustále vyvádí lumpárny se svými sourozenci. Fena se stává častým objektem štěněčích her, a proto tráví se svou rodinkou stále méně času a více se jim straní. Někdy feny odhání štěňata dost nevybíravým způsobem. I zde se ale najdou výjimky a některé super matky pečují i po osmi týdnech o své potomky na plný úvazek a často si s potomky ještě hrají nebo se je pokouší kojit. Z toho plyne první důležitý úkol chovatele – rozpoznat do které skupiny se jeho fenka řadí. Najdou se totiž i takové matky, které dorážení potomků vyloženě obtěžuje a nezřídka dochází i k jejich napadení. Už v osmi týdnech tedy může proběhnout odstav štěňat. Feně musí majitel dopřát možnost odpočinku, protože březost, kojení a péče o štěňata je značně náročná. Další vysilování neúnavně hrajícími štěňaty je nerozumné. Na druhou stranu je ale pro feny odstav štěňat náročným obdobím, především po psychické stránce.

Oddělení matky je obtížným obdobím také pro samotná štěňata. Obživu už si musí zajišťovat úplně sami. Odstav by rozhodně neměl být jednorázový, ale naopak by na něj měli být mladí připravování dlouhodobě a plynule. Už ve třech nebo čtyřech týdnech začínáme štěňata přikrmovat a jejich zájem o mléko feny postupně klesá. Toto postupné učení přijímat krmivo, celý proces odstavu značně usnadní. Na konci prvního měsíce života se začínají štěňatům prořezávat řezáky. Kojení se tak stává pro fenu nepříjemným a může se potomkům stranit. Tak jak klesá spotřeba mateřského mléka, klesá u feny i tvorba mléka. Některé matky s tím mají ale nemalé problémy a tvorba u nich pokračuje ještě v době, kdy jsou štěňata u nových majitelů. Chovatel může proces tvorby mléka utlumit zmenšováním krmné dávky a zvýšeným pohybem feny. Krmení by mělo probíhat pouze v tzv. záchovné dávce. Vynechat se musí všechny mléčné produkty a možností je i mírně omezení pitného režimu. Zvýšení fyzické zátěže, jako jsou delší procházky, celý proces urychlují a navíc pozitivně působí i na zdravotní stav a psychiku zvířete. Stejných postupů se využívá i při falešné březosti, kterou některé feny často trpí. Snížit tvorbu mléka je možné také přikládáním studených octových obkladů. Někteří chovatelé mají dobré zkušenosti se zábaly tvarohovými. Zde však většina fen považuje tvaroh za vítanou pochoutku a dobrý chovatelův úmysl je rázem kontraproduktivní. Místo záchovné krmné dávky si fena smlsne na pochoutce. Výše popsaná situace se týká jenom fen s vysokou tvorbou mléka. Pokud se ale takový problém u vaší feny nevyskytuje, lze na ni nahlížet jako na obyčejného rekonvalescenta.

Během růstu štěňat, se mění také jejich schopnost uchopení krmiva. Nejprve nastává období sání, později lížou a nakonec koušou. Podle toho musí vypadat i konzistence jejich krmné dávky. Ta musí být zprvu namočená a až později v suchém stavu. První vakcinace by měla být provedena u štěňat starých 40-55 dnů. Samotný odstav štěňat, který nejčastěji probíhá mezi sedmým a osmým týdnem, musí být proveden citelně s ohledem na kondici feny a početnost jejího vrhu. Pokud je matka pohublá a její vrh je početný, musíme odstav urychlit a provést do pátého nebo šestého týdne. Na druhou stranu obézním fenám prospěje kojit mláďata klidně až do desátého týdne.

Po odstavu štěňat dochází často ke zhoršení celkové kondice feny. Nejzřetelněji se to projevuje na srsti, jejíž kvalita rychle klesá a dochází k línání či ztrátě podsady. Problém je v tom, že se nejedná pouze o zhoršení kvality srsti. Ta je totiž pouhým indikátorem zhoršení celého stavu organismu. Správná výživa je nyní ještě mnohem důležitější než jindy. Po odborné konzultaci s veterinárním lékařem, dopřejte své feně dostatečný přísun vitamínů. Dostatečný pohyb je také velice důležitý. Dle celkového stavu feny, musí majitel správně usoudit, kdy bude nejvhodnější další krytí. Rozhodně nesmí dojít k jejímu přetěžování. V tomto případě totiž platí, že méně někdy znamená více.

Štěňata zlatého retrievera

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat