Aktuálně: 5 718 inzerátů166 221 diskuzních příspěvků17 630 uživatelů

Chov kočky – případné problémy

Chov kočky – případné problémy
Ing. Zbyněk Pokorný 04.12.2019, 16:00
9 623 6 minut čtení

Indikátorem dobrého zdravotního stavu, je konzistence trusu. Její změnu může zapříčinit například rychlá změna krmné dávky. Přestože se jedná o to nejkvalitnější krmivo na trhu, přechod musí být pozvolný. To znamená, že k dosavadnímu krmivu začneme přidávat nový druh po malých dávkách. Zažívací problémy může způsobit i monodieta. Některým kočkám vadí sladké mléko, ale acidofilní jim vadit nemusí. Průjem může nastat, i pokud vystavíme zvíře nadměrnému stresu nebo rozčílení. Stejně tak staré kočky už mívají vstřebávání živin ne úplně funkční a trávicím traktem prochází zažitina hodně rychle. Průjem je rovněž typický pro kočky krátce před porodem. Pokud mohou za průjem náhlé změny krmné dávky, vyřeší vše jedno-denní hladovka, během které se konzistence trusu upraví. Pokud je příčinou jiný podnět a kočka je apatická, zvrací a hubne, je nutné okamžitě navštívit veterinárního lékaře. Většinou se jedná o nemoc jater nebo slinivky břišní, případně jde o otravu či infekci.

Kočka dokáže být i velmi zlomyslná, a pokud jste ji naštvali, dokáže se vám pomstít častým kálením na netradičních místech. Normální intenzita kálení je jednou až třikrát denně. Obézní a líné kočky trousí většinou ob den. Pokud nemají při vyměšování trusu viditelné problémy a konzistence je v pořádku, není potřeba se nad tím pozastavovat. Naopak navštěvuje-li svou toaletu kočka často a problematicky tlačí, aniž by se vykálela, je někde problém. Zprvu je potřeba se zamyslet nad dietní chybou. Položme si otázky… Nechybí v krmné dávce balast? Nekrmíme monodietou? Je potřeba učinit změnu v krmení. Projímavé účinky mají syrová játra, sardinky s olejem nebo slezina. Vhodné je potření konečníku sádlem nebo vazelínou. Pokud má kočka přístup do venkovního prostředí, balastní složku krmné dávky si zajistí sama ve formě trávy, kterou občas „spásá“. Pro kočku chovanou v bytě, lze koupit komerčně vyráběné pasty, zajišťující balast. Případně můžeme vyset do misky obilí a nechat jej kočce okusovat. Horším případem, znemožňující kálení, je kamenný trus, cizí těleso nebo zauzlení střev. Apatické kočce, která při kálení trpí bolestmi, nepodávejte v žádném případě projímadla. Mohou jí spíše ublížit. Pokud se na trusu objeví krev, kontaktujte veterináře.

Problémem v chovu koček může být nadměrné močení. V takovém případě je nutné zjistit, zda jde pouze o značkování teritoria kocourem, nebo dominantí kočku. Ke značkování se může uchýlit i doposud bezproblémový jedinec. Stává se tak v případě, že do domácnosti přibude nový jedinec. Někdy stačí nové zvíře i za zdmi sousedního bytu. Omylem je domněnka, že si značkují teritorium pouze kocouři. Stejně tak se chovají i kočky a dokonce i kastráti. Tento nešvar zpravidla pomine po sžití s novým jedincem. K nadměrnému močení dochází v horkých letních dnech, kdy kočky více pijí. Pokud není nadměrné močení nijak opodstatněné, zachyťte moč a raději ji doručte k veterináři na vyšetření. Pokud máte kočku hodně ochočenou a nevyrušíte ji, můžete moc zachytit na lžíci. Ta musí být sterilní, umytá ve vroucí vodě. Pokud není tento odběr možný, nabídněte zvířeti toaletu bez steliva. Vymyjte ji vroucí vodou. Až „to“ bude kočku hodně nutit, tuto toaletu použije. Veterinář moč vyšetří a dle výsledků stanoví buď pouze úpravu krmné dávky, nebo v horším případě odebere krev k dalším lékařským úkonům. Zvláště u starých jedinců vyšetření rozhodně neodkládejte.

Opakem je malá potřeba močit. Pakliže majitel zjistí, že jeho kočka nebyla na toaletě několikrát za den, musíme pátrat, zda nechodí močit na jiné místo. Takové místo lze snadno odhalit čichem. Pokud zvíře navštěvuje toaletu často, ale stelivo je suché, nebo jsou na něm patrné jenom kapky, případně krev, je situace vážná. Rozhodně se nesnažíme celou situaci vyřešit sami a navštívíme raději veterinárního lékaře.

Další nemilostí, se kterou se lze při chovu kočky setkat, je malý příjem krmiva. Příčin je celá řada. V prvé řadě se musí vyloučit, zda není zvíře syté. Hlavně volně žijící kočky si dokáží obstarat obživu sami. Také se může stát, že kočku nakrmí jiný člen rodiny nebo dokonce soused, klidně jen vhozeným krmivem na balkon. Rozmlsaná kočka se pak podávanému krmivu vyhýbá. Spotřeba nabízeného krmiva klesá v období říje, ať už u koček nebo kocourů. Pokud kočka odmítne nabídnuté krmivo, tak misku odebereme a zamezíme volnému přístupu ke krmivu. Poté sledujeme chování kočky. Po pár hodinách ji nabídněte opět schovanou misku se stejným krmivem, které odmítla. Pokud k misce přijde, začne ji očuchávat, ale krmivo nežere, není něco s krmivem v pořádku. Můžeme zkusit nabídnout úplně jiný druh krmiva. Opatrně, abyste nepřešli na monodietu, která není přirozená. Po pár dnech proto opět nabídněte staré nechtěné krmivo. Hladovku u zdravé kočky můžeme prodloužit na jeden až dva dny.

Obdobné problémy nastávají i v případě vody. Zjistíme-li, že miska je stále plná a kočka se ji netkne, vyloučíme jiné zdroje tekutin. Těmi mohou být misky jiných zvířat nebo dostatečně vodnaté krmivo. Rozhodně si dejte pozor na přijímání vody z podmisek květináčů. Může se jednat o výluh hnojiva nebo látek jedovatých rostlin. Mějte na paměti, že kočky pijí podstatně méně vody než psi. Hodně však záleží na složení krmné dávky. Suché granulované krmivo zvyšuje příjem vody a naopak. Nadměrný příjem tekutin může značit některou ze závažných nemocí, například cukrovku, nemoc močového ústrojí, zánět dělohy nebo onemocnění slinivky břišní.

Krmení koček

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat