chtěla bych se zeptat. Slyšela jsem rozličné názory na to. Když krmím králíkům krásnou čerstvou trávu, která už je nyní k dispozici, smí se dávat na pití voda nebo se králíci nafouknou?
Čerstvá tráva pro králíky a voda

Vlastní zkušenost:
Jednou v květnu jsem ráno před odchodem do práce natrhala poprvé velikou náruč pampeliškového listí (tedy druh smetanka lékařská) a dala do "jeslí" samici se 13 malými králíčky. Ti malí králíčci už běhali po kotci, ale ještě ssáli mléko od své matky. V poledne tentýž den byli všichni malí králíčci nafouknutí jak balónky. (Domnívám se, že během dopoledne se to pampeliškové listí na slunci trochu zapařilo.) Takže jsem ihned všechno zelené krmivo vyházela z "jeslí" a dala do kotce pouze seno a vodu. Nejmenšího nafouklého králíčka jsem pustila do zahrádky. Ten nejmenší králíček uhynul, ale všechna ostatní králíčata se uzdravila.
Domnívám se a doporučuji obzvláště mladé králíky na zelené krmivo zjara přivykat postupně. Myslím tím tedy delší dobu krmit i seno i trochu zeleného krmiva přidávat současně. A to zelené krmivo podávat třeba vícekrát denně po malých troškách a načechrané. Domnívám se, že pitná voda snad v tom riziku nafouknutí tak zásadní roli nehraje.

Děkuji za radu, vypadá to že jde všechno podle plánu. Králíkům se daří dobře.

Ja nevim mě by od toho odradilo že to je z trávy ne vždyt ta je navykova. Vidim ty smažky na ulici…

Dobry den rad bych se zeptal jestli kralikum skodi prikrmovani vysusenou kukurici.

Pokud ty kukuřičné klasy jsou bezvadně usušené, tj. ihned po sebrání na poli jsou zbavené obalu ze "šustí" a usušené rychle a dokonale, tak by jejich krmení králíkům vadit nemělo. Samozřejmě je také pravdou, že kukuřice je krmivo bohaté na energii, že po něm budou králíci tloustnout, a že se tedy hodí spíše pro výkrm než pro chovné králíky. I tak musí být pamatováno na doplnění speciálních přídavků minerálů a vitaminů pro králíky.
POZOR: Pokud se nepodaří zachránít kukuřičné klasy od zaplísnění ( a zaplísnit mohou i během dvou dnů), tak je jejich zkrmování nebezpečné pro březí samice, které po tom zaplísněném krmivu mohou zmetat. Stalo se tak i u březích prasnic.

Ještě dodatek:
Kukuřičné klasy by neměly být trhány na nesklizeném poli v době vegetace, protože je riziko, že obsahují zbytky postřiků.