Aktuálně: 4 979 inzerátů173 977 diskuzních příspěvků17 749 uživatelů

Ječmen u králíků, nadbytek pečiva...možný problém?

Ječmen u králíků, nadbytek pečiva...možný problém?
Monika Hladká 28.03.2024, 13:00
305 4 minuty čtení

Denně pročítám v různých skupinách na sociálních sítích rady ohledně výživy králíků. Drtivá většina rádců si nedokáže připustit, že sami dělají něco špatně. Přeci se tak krmilo vždy…

Ječmen je výborná plodina, jen s ním mnoho lidí neumí krmit. Musí se s ním opatrně a ve velmi malých dávkách. Obsahuje totiž 80 % lehce stravitelných sacharidů, a to je problém. Králík takový nadbytek nezvládá trávit a dochází k paréze trávení. Často je tento syndrom zaměňován za kokcidiózu. Při paréze zvíře umírá ve velkých bolestech.

To samé platí i pro pečivo. Chléb už dávno není tak kvalitní, co dříve. Dnes neobsahuje tolik žita, které je nahrazováno pšenici (opět problém). I pro pečivo platí, že se s ním musí krmit opravdu opatrně a má sloužit spíš jako mlska. Králíkovi „nic nedá“ a tloustne, ale když nechcete pečivo vyhazovat... Mnoho lidí pečivo dává králíkům určeným pro výkrm. U chovných jedinců bych se zkrmování pečiva vyhnula. Přeci jen chcete mít co nejdelší život chovných králíků a výbornou kondici, abyste se mohli těšit z mláďat. To se vám na obézních nebo vyčerpaných jedincích nepovede.

Můžeme se také setkat s tím, že někdo krmí žito nebo pšenici. Žito není vhodným krmivem. Obsahuje neškrobové polysacharidy, především pentosan, který je těžko stravitelný. Některá literatura však uvádí, že žito se dá krmit králíkům, ale pouze v 10 % z celkové hmotnosti krmiva, a to králíkům starším třech měsíců. Pozor, nadbytek žita vede k poruchám trávení a metabolismu králíka.

Pšenice je dobrá plodina, ovšem jako žito, kukuřice a ječmen se nesmí krmit samotná. Králíci po ní tloustnou díky vysokému množství škrobu a bílkovin. Nesmí také přesáhnout 20 % z celkové hmotnosti krmiva.

Ječmen u králíků, nadbytek pečiva...možný problém?

Z jadrného krmiva se nám ještě nabízí kukuřice. Ta však také obsahuje vysoké množství škrobů a králíci po ní rychle tloustnou. Bohužel obsahuje vysoké množství fosforu a dochází tak k odvápnění kostí, pokud se zkrmuje déle ve větším množství.

Oves je z obilovin nejvíce vhodnou plodinou. Má výborné dietetické vlastnosti. Plusem je nízký obsah škrobů, takže králíci zbytečně netloustnou a má také pozitivní vliv na říje u samic a pohlavní aktivitu samců. Vhodný je i pro samice s mláďaty, protože podporuje tvorbu mléka. Pro mladé králíky je také výborným prvním krmivem. Jedinou nevýhodou snad je, že někteří králíci ho vylupují a tak vzniká nevyužitý odpad.

Proto je vhodnější oves černý. Ten totiž na rozdíl od ovsa setého má menší pluchy a díky tomu je lépe stravitelný. Také má více bílkovin a antioxidantů, ale zase méně vlákniny.

Kojícím samicím opravdu nestačí plné misky s ječmenem, pečivo a zelené krmivo. To je vražedná kombinace. Pokud se chcete vyhnout granulím, krmte oves.

Pro samice, mladé a králíky na výkrm, zkuste směs zrnin tohoto složení: oves 60 %, ječmen 20 %, pšenice 10 % a kukuřice 10 %. Mnoha lidem, včetně mě, se osvědčilo přidávat v malém množství granulované mléko. Především u početných vrhů a u mláďat, co začínají přijímat krmivo, hraje významnou roli.

Pokud ovšem neradi experimentujete a chcete pro vaše králíky to nejlepší, sáhněte po granulované směsi. Na trhu existuje mnoho firem a různých kategorií krmiva… pro chovná zvířata, kojící samice, odstav, výkrmové králíky atd. Když se budete řídit doporučenou krmnou dávkou, budete mít výsledky zaručeny. Sama jsem ráda, že jsem přešla na granule. Krmení je jednoduché, hlídám si jen krmnou dávku, kterou konkrétnímu králíkovi dám.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv způsob krmení, platí jedna zásada – k dispozici má být nonstop kvalitní seno, čistá pitná voda (kterou sami pijete, žádnou zelenou dešťovku) a krmení zrno/granule v přesných dávkách, nikoliv v nadbytku. Při správné zoohygieně a krmení, se vám úhyny s tím spojené, vyhnou obloukem.

Králík je nesmírně citlivé zvíře na změny v krmení. Nejvíce toto pravidlo platí u čerstvě odstavených mláďat, kde hraje velký problém stres spojený s odstavem. Pokud jim do toho změníte jídelníček, byť nepatrně, můžete se dočkat velkých problémů s trávením a následným úhynem.

Myslete na to, předejdete tak úhynům a bude vás chov králíků bavit.

Tak ať vám dupou.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Monika Hladká

Autorem od: 30.12.2023

Podobné články

Může vás také zajímat