Ostruháček březový

Thecla betulae

Výskyt: Evropa, Asie
Délka před. křídla: 2 cm
Rozmnožování: 1 generace ročně
Hostitelské rostliny: Trnky a švestky
velikost písma:  A A A
10.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     752 zobrazení     0 komentářů

Znaky

Př. křídla asi 2 cm dlouhá. Samec menší než samice. Svrchní strana křídel tmavě hnědá, na předním křídle bývá různě velká oranžová skvrna, u samců často jen naznačená nebo zcela chybí. Spodní strana křídel je u obou pohlaví oranžová, s dvěma úzkými, černohnědými, bíle lemovanými příčkami. Na okraji zadních křídel jsou velmi charakteristické ostruhy, od nichž je odvozené i pojmenování této skupiny motýlů.

Stanoviště

Zejména lesní okraje, křovinatá místa a stráně, podél potoků a říčních údolí, remízky v polích, přírodní parky a neošetřované staré ovocné sady, v horách do nadmořské výšky 1000 m.

Rozšíření

Střední Evropa včetně alpské oblasti a severní Itálie, na západ zasahuje až do Pyrenejí a severního Španělska, na sever do jižní Skandinávie a Finska, též na jihu Anglie a Irska, celá východní Evropa a severní část Balkánského poloostrova, východním směrem areál pokračuje přes Asii až do Poamuří a Koreje.

Výskyt

Ostruháček březový je velmi rozšířený, ale nikde hojným druh.

Motýl

Konec července až září v jedné generaci. Vyskytuje se jednotlivě. Potřebujeme trochu zkušeností s pozorováním motýlů v přírodě, než se nám podaří tohoto nenápadného, ale opravdu krásného motýla odhalit a zblízka pozorovat. Poletuje rychlým letem na krátké vzdálenosti sem a tam, než usedne na nějaký list. Vajíčka neklade na živnou rostlinu v malých skupinách, jako je tomu často u mnoha jiných denních motýlů, ale $ přilepí každé vajíčko zvlášť na větvičku hostitelské dřeviny, kde vajíčko přezimuje.

Housenka

V květnu se z vajíček líhnou malé housenky, jejichž vývoj trvá asi čtyři týdny.

Hostitelské rostliny

Housenky požírají hlavně listy trnky a švestky, ale nalezneme je i na břízách, jak naznačuje i české jméno druhu.

Ostruháček březovýNázvy ve světě

Anglicky: Brown Hairstreak, Dánsky: Guldhale, Finsky: Ruostenopsasiipi, Francouzsky: Thécla du bouleau, le, Holandsky: Sleedoornpage, Italsky: Tecla della betulle, Maďarsky: Nyír farkröpér, Německy: Nierenfleck

Foto: https://kolagen.wordpress.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.