Lemur čilý

Lepilemur mustelinus

Výskyt: Madagaskar
Délka těla: 55-65 cm s ocasem
Hmotnost: Kolem 1 kg
Potrava: Listí, příležitostně ovoce a květiny
velikost písma:  A A A
15.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1019 zobrazení     0 komentářů

Tato noční poloopice z čeledi lemurovitých nočních má dlouhou, jemnou hnědou srst a šedivou hlavu, špička ocasu je tmavá. Lemur čilý má lysé velké boltce a nápadně velké oři, takže výborně vidí v noci. Jako u ostatních primátů skákající ve větvích jsou oči namířeny dopředu a zaručují tak stereoskopické vidění a přesný odhad vzdáleností.

Tento lemur, zvaný fitiliki, skáče v korunách stromů a živí se ovocem a listy, na zemi se objevuje zřídka. Prsty mají výborné uchopovací schopnosti, ale ocas není ovíjivý.
Lemur čilý dosahuje délky těla 30-35 centimetrů, ocasu 25-30 centimetrů, hmotnost se u dospělých jedinců pohybuje kolem jednoho kilogramu.

Lemur čilý obývá ve volné přírodě severovýchodní Madagaskar; kde se vyskytuje v deštných lesích.

Prostředí, kde fitiliki žije, je špatně prozkoumáno, ale všichni lemuři jsou ohroženi ničením prostředí, protože tamní lesy se mýtí kvůli zemědělství. Vadí mu i změny podnebí.

Stravu mají téměř vegetariánskou, upřednostňují rostlinou potravu, listy a ovoce. Jsou to noční tvorové, žijí na stromech, kde den přespávají v dutinách. Mimo doby rozmnožování jsou samotáři. Samci mají větší teritoria než samice a mají tak na svém území více samic. Zvířata stejného pohlaví brání hlasitými, pronikavými zvuky svá území proti konkurentům. Samičky rodí po jednom mládě, zpočátku ho přenáší v tlamičce a později zavěšené v srsti, při hledání potravy ho ukládá do hnízda v dutině.

Lemur čilýNázvy ve světě

Anglicky: Weasel Sportive Lemur, Německy: Gewöhnlicher Wieselmaki, Slovensky: Lemur lasicovitý

Foto: http://www.planet-mammiferes.org

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.