Chápan pavoučí

Brachyteles arachnoides

Výskyt: Brazílie
Délka těla: 55-61 cm
Hmotnost: 10-15 kg
Březost: 226-232 dnů
Počet mláďat: 1 ks
Délka života: 20 let
Potrava: Ovoce, semena, listy
velikost písma:  A A A
03.04.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1675 zobrazení     0 komentářů

Chápan pavoučí bývá někdy zvaný také muriki. Patří k největším opicím v Americe. Chápan pavoučí má hustou světle hnědou srst a tmavý obličej. Pomalu se potuluje po stromech a živí se především ovocem, ale také semeny a listy, které otrhává z větví obratnýma rukama.

V dospělosti dorůstá tento druh délky těla v rozmezí 55-61 centimetrů, ocas pak měří dalších 67-84 centimetry, hmotnost kolísá v rozmezí od 10 až do 15 kilogramů.

Chápan pavoučí obývá ve volné přírodě jihovýchodní Brazílii; kde konkrétně navštěvuje tropické pralesy u Atlantiku.

Dnes chápan pavoučí přežívá jen o několika stovkách jedincích na jihu, a stejně tak příbuzný chápan severní (Brachyteles hypoxanthus) severněji.

U chápanů si samice vybírají, s kterým samcem se spáří. Po 226 až 232 dnech březosti se rodí jedno mládě, o které se po dobu šesti až deseti měsíců plně stará sama matka. Mládě nejprve nosí zavěšeno na jejím břichu, později na zádech a tak s ním i přelézá po stromech. V průměru rodí chápani jedno mládě jednou za tři až čtyři roky. Mladé samičky odcházejí a připojují k jiným tlupám, samci zůstávají ve své domovské. Pohlavní zralosti dosahují samci asi za pět a samice za šest let. Dožívají se průměrně kolem 20 let.

Chápan pavoučíNázvy ve světě

Anglicky: Muriqui, Německy: Spinnenaffe, Slovensky: Muriki južný

Foto: http://tupian.baike.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.