Aktuálně: 4 331 inzerátů190 126 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Chápan černolící

Ateles chamek

Chápan černolící

Ateles chamek

Chápan černolící

  • Výskyt: Peru, Brazílie a Bolívie
  • Délka těla: 120-132 cm s ocasem
  • Hmotnost: 7-14 kg
  • Březost: 226-232 dnů
  • Délka života: Kolem 20 let
Chápan černolící
Kam se řadí?

Chápan černolící

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Haplorrhini - vyšší primáti
  • Infrařád: Simiiformes - opice
  • Falanx: Platyrrhini - ploskonosí
  • Čeleď: Atelidae - chápanovití
  • Podčeleď: Atelinae - chápani
  • Rod: Ateles - chápan
Chápan černolící
Kde žije?

Chápan černolící

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 02.07.2014, 20:50
4 587 2 minuty čtení

Chápan černolící má dlouhou černou srst a černou kůži v obličeji. Původně byla považována za pouhý poddruh chápana černého, koaty, ale ten má červenou tvář. Žije ve skupinách, které ovládají území o rozloze 150-230 ha. Skupina se při hledání potravy rozpadá na menší rodinky, a ty se svolávají křikem a vytím. Samice používají čtvrtinu až třetinu území tlupy; tlupu v dospělosti opouštějí a připojují se k jiným skupinám. Mláďata dominantních samic lépe přežívají až do dospělosti.

Chápan černolící dorůstá v dospělosti délky těla 40-52 centimetrů, ocas bývá dlouhý 80-88 centimetrů, hmotnost se pohybuje od 7 do 14 kilogramů.

Ve volné přírodě se chápan černolící vyskytuje v Peru, Brazílii a Bolívii; kde obývá přítoky horní Amazonky a také pralesy.

U chápanů si samice vybírají, s kterým samcem se spáří. Po 226 až 232 dnech březosti se rodí jedno mládě, o které se po dobu šesti až deseti měsíců plně stará matka. Mládě nejprve nosí zavěšeno na břichu, později na zádech a tak s ním přelézá po stromech. V průměru rodí jedno mládě jednou za tři až čtyři roky. Mladé samičky odcházejí a připojují k jiným tlupám, samci zůstávají ve své domovské. Pohlavní zralosti dosahují samci asi za 5 a samice za 6 let. Dožívají se průměrně 20 let.

 

Názvy ve světě

Chápan černolící

Anglicky: Chamek Spider Monkey, Německy: Schwarzgesichtklammeraffe, Slovensky: Pavučiak čamek

Mohlo by vás také zajímat

Momot černolícíPišťucha černolícíChápan středoamerickýChápan pavoučíChápan vlnatýHlaváč černolící

Foto: http://discover-manu.org

Podělte se s námi o názor na tento text →