Aktuálně: 4 342 inzerátů189 163 diskuzních příspěvků17 953 uživatelů

Chápan vlnatý

Lagothrix lagotricha

Chápan vlnatý

Lagothrix lagotricha

Chápan vlnatý

  • Výskyt: Brazílie, Peru a Bolívie
  • Délka těla: 105-142 cm s ocasem
  • Hmotnost: 3,6-10 kg
  • Březost: 226-232 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Délka života: Až 20 let
Chápan vlnatý
Kam se řadí?

Chápan vlnatý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Haplorrhini - vyšší primáti
  • Infrařád: Simiiformes - opice
  • Falanx: Platyrrhini - ploskonosí
  • Čeleď: Atelidae - chápanovití
  • Podčeleď: Atelinae - chápani
  • Rod: Lagothrix - chápan
Chápan vlnatý
Kde žije?

Chápan vlnatý

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 14:00
4 110 2 minuty čtení

Chápani rodu Lagotbrix mají typicky hustou, přiléhavou srst, mající na hlavě, končetinách a na špičce ocasu tmavší odstín; chápan vlnatý (nebo opice vlnatá) je šedý s černým stínováním. Je zavalitý (proto mu domorodci říkají tlustobřich - barrigudo), chápan vlnatý má mohutná ramena, kyčle a silný ovíjivý ocas, jímž se přidržuje ve větvích. Vysoké čelo a velká mozkovna prozrazují velkou inteligenci tohoto druhu. Chápan vlnatý žije ve smíšených skupinách, které se při hledání potravy rozpadají na rodinky a dominance je založena na stáři zvířat.

Chápan vlnatý dorůstá v dospělosti délky těla 50-65 centimetrů, ocas je dlouhý od 55 do 77 centimetrů, hmotnost se u dospělých jedinců pohybuje od 3,6 až do 10 kilogramů.

Chápan vlnatý se ve volné přírodě vyskytuje v Brazílii, Peru a Bolívii; v pralesích, zvláště pak v zaplavovaných oblastech.

Chápan vlnatý je ohrožen především kácením pralesů, protože potřebuje souvislé plochy lesů k obživě i k úkrytu. Český název čeledí je malpoviti

U chápanů si samice vybírají, s kterým samcem se spáří. Po 226 až 232 dnech březosti se rodí jedno mládě, o které se po dobu šesti až deseti měsíců plně stará matka. Mládě nejprve nosí zavěšeno na břichu, později na zádech a tak s ním přelézá po stromech. V průměru rodí jedno mládě jednou za tři až čtyři roky. Mladé samičky odcházejí a připojují k jiným tlupám, samci zůstávají ve své domovské. Pohlavní zralosti dosahují samci asi za 5 a samice za 6 let. Dožívají se průměrně 20 let.

Názvy ve světě

Chápan vlnatý

Anglicky: Humboldt's Woolly Monkey, Německy: Braune Wollaffe, Slovensky: Pavučiak hnedý

Mohlo by vás také zajímat

Chápan středoamerickýChápan černolícíChápan pavoučí

Foto: http://www.britannica.com/

Podělte se s námi o názor na tento text →