Aktuálně: 6 311 inzerátů161 015 diskuzních příspěvků17 562 uživatelů

Chápan středoamerický

Ateles geoffroyi

Chápan středoamerický

Ateles geoffroyi

Chápan středoamerický

  • Výskyt: Jižní Mexiko a Střední Amerika
  • Délka těla: 113-147 cm s ocasem
  • Hmotnost: 6-9 kg
  • Březost: 226-232 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Délka života: Kolem 20 let
  • Potrava: Ovoce, listy a květy
Chápan středoamerický
Kam se řadí?

Chápan středoamerický

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Haplorrhini - vyšší primáti
  • Infrařád: Simiiformes - opice
  • Falanx: Platyrrhini - ploskonosí
  • Čeleď: Atelidae - chápanovití
  • Podčeleď: Atelinae - chápani
  • Rod: Ateles - chápan
Chápan středoamerický
Kde žije?

Chápan středoamerický

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 26.04.2014, 20:00
5 849 2 minuty čtení

Tento zvláštní druh se vyznačuje černou hlavou a rukama a licousy kolem obličeje. Podobně jako ostatní chápanichápan středoamerický zakrnělý palec a ostatními prsty se zavěšuje jako háky na větvích. Tento druh má pohyblivý chápavý ocas, který používá jako pátou končetinu. Živí se nejčastěji ovocem, listy a květy.

Chápan středoamerický dorůstá délky těla v rozmezí 50-63 centimetrů, ocas se pohybuje v délce mezi 63-84 centimetry, hmotnost u dospělců začíná na 6 kilogramech a maximálně dosahuje 9 kilogramů.

Ve volné přírodě obývá chápan středoamerický jižní Mexiko a Střední Ameriku, zasahuje i do severní Kolumbie, kde vystupuje až na svahy And; konkrétně tento druh obývá tropické pralesy a mangrovové porosty.

U chápanů si samice vybírají, s kterým samcem se spáří. Po 226 až 232 dnech březosti se rodí jedno mládě, o které se po dobu šesti až deseti měsíců plně stará matka. Mládě nejprve nosí zavěšeno na břichu, později na zádech a tak s ním přelézá po stromech. V průměru rodí jedno mládě jednou za tři až čtyři roky. Mladé samičky odcházejí a připojují k jiným tlupám, samci zůstávají ve své domovské. Pohlavní zralosti dosahují samci asi za 5 a samice za 6 let. Dožívají se průměrně 20 let.

Názvy ve světě

Chápan středoamerický

Anglicky: Central American Spider Monkey, Německy: Geoffroy-Klammeraffe, Portugalsky: Macaco-aranha-de-geoffroy, Slovensky: Pavučiak stredoamerický

Mohlo by vás také zajímat

Tapír středoamerickýPásovec středoamerickýChápan černolícíChápan pavoučíChápan vlnatý

Foto: http://biogeodb.stri.si.edu

Podělte se s námi o názor na tento text →