Lvíček zlatý

Leontopithecus rosalia

Výskyt: Jižní Amerika
Délka těla: 20-25 cm bez ocasu
Hmotnost: 360-710 g
Březost: 132-134 dnů
Počet mláďat: 1-3 ks
Potrava: Hmyz
velikost písma:  A A A
10.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     2435 zobrazení     0 komentářů

Lvíček zlatý váží skoro dvakrát víc než ostatní kosmani a tamaríni, má dlouhou hřívu hedvábné, zlaté zbarvené srsti a šedavý obličej. Štíhlé tlapky s dlouhými drápky používá k trhání ovoce a k hledání larev ve stromových dutinách a pod kůrou.

Obvykle žije tento druh ve skupinách po čtyřech až jedenácti členech. Od ostatních kosmanů se liší tím, že v době páření dominantní pár neutlačuje podřízené jedince.

Ovšem pouze dominantní pár má mláďata. Mladé opičky ze skupiny často pomáhají při péči o ně.

Lvíček zlatý dorůstá délky těla 20-25 centimetrů, ocasu 32-37 centimetrů, hmotnost se u dospělých zvířat pohybuje od 360 do 710 gramů.

Lvíček zlatý obývá východní část Jižní Ameriky; konkrétně tropické pralesy při Atlantiku.

Tento druh byl těžce postižen odlesňováním, a proto se v 60. letech minulého století na něj soustředila pozornost ochránců. Byl chován v zajetí, rozmnožen a znovu vysazen do přírody v severovýchodní Brazílii. Jeho situace je však stále špatná následkem poškození prostředí. Neexistuje souvislý lesní areál, kde by mohli lvíčci žít.

Samice rodí nejčastěji jedno nebo dvě, velice vzácně i tři mláďata po 132 až 134 dnech březosti. Matce pomáhá i samec, kterému je samice jen občas půjčuje a to pod přísným dohledem. Nejprve je několik týdnů kojí, poté jim začne pomalu dávat i pevnou potravu (nejčastěji hmyz), kterou pečlivě rozmačká ve svých prstech.
 

Foto: http://mewmewnokokoro.altervista.org

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.