Skokan skřehotavý

Rana ridibunda

Výskyt: Jih Evropy, sever Afriky, Asie
Velikost: 12-17 cm
Počet vajíček: Až 11000 ks
Přeměna pulce v žábu: 16 týdnů
Krmivo: Drobní bezobratlí
velikost písma:  A A A
23.02.2015     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     795 zobrazení     0 komentářů

Skokan skřehotavý je největší a nejdrsnější z našich skokanů. Samice dorůs­tají u nás délky asi 12 cm, na jihu až 17 cm, samci měří asi 9 cm. Od skokana zeleného se liší zbarvením více do olivova až hněda, poměrně kratším chodi­dlem a ještě nižším a kratším patním hrbolem. Bři­cho bývá nejčastěji tmavě skvrnité, ozvučné měchýřky samců šedé. Kůže není tak hladká jako u skokana zeleného.

Hlas je silnější a nepříjemně skřehotavý. Je to druh rozšířený v jižní Evropě, severní Africe, Přední a Střední Asii, pronikl do střední Evropy až po Balt a byl zavlečen i do Anglie, na Azory a Kanárské ostrovy. Skokan skřehotavý je vysloveně vodní druh, který se od vody nevzdaluje a tráví v ní celý rok. Podobně jako jiní skokani se živí hlavně červy, měkkýši a členovci, ale dokáže pohltit i krtonožku, hraboše a ještěrku. Zvlášť rád loví skokan skřehotavý pulce (i vlastního druhu, malé žabky a ryb­ky). Jeho domovem jsou u nás nížiny do 300 m n. m., stojaté vody nebo mírně tekoucí potoky a řeky. Na jihu vystupuje vysoko do hor (na Kavkaze až do výšky 500 m).

Aktivní je skokan skřehotavý od března až do listopadu, páří se nejčastěji v dubnu. Samice klade velké shluky roso­lovitých vajíček mezi vodní rostliny nebo na dno - bývá jich až 11 000. Mládí pulci jsou dlouzí asi 8 mm a po třech až čtyřech měsících se mění v malé žabky. Pokusně bylo prokázáno, že se může křížit s jinými druhy zelených skokanů.

Skokan skřehotavýNázvy ve světě

Anglicky: Lake Frog, Maďarsky: Tavi béka, Německy: Seefrosch, Polsky: żaba śmieszka, Rumunsky: Broasca mare de lac, Slovensky: Skokan rapotavý

Foto: www.panoramio.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.