Mandelík klanoocasý

Výskyt: Afrika
Velikost: 35 cm
Počet vajec: 2-3 ks
Inkubační doba: 18-20 dnů
Potrava: Drobní hlodavci, bezobratlí, ještěři, hadi
velikost písma:  A A A
25.02.2015     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     504 zobrazení     0 komentářů

Mandelík klanoocasý je obyva­telem křovinatých a lesnatých savan v celé jižní polo­vině Afriky. Do východní Afriky zasahuje až po So­málsko a žije rovněž na Zanzibaru. Dosahuje délky kolem 35 cm. Tento druh se velmi podobá mandelíku hajnímu, ale má velmi prodloužené krajní letky, čer­vené hrdlo a bílý proužek nad okem.

Obvykle žije mandelík klanoocasý v párech, často sedává na vrcholcích odumřelých stromů, kde je velmi nápadný. V době hnízdění se však dovede v oblasti svého hnízdiště mistrně skrý­vat, protože je v této době neobyčejně nedůvěřivý a opatrný. Hnízdo si zakládá v dutinách stromů, ale často také v dutinách v termitištích. Nad hnízdem sa­mec provádí vzdušné zásnubní lety. Semice snáší je­nom dvě až tři vejce a sedí na nich po většinu inkubační doby. Samec jí v sezení jen občas vypomůže a krmí ji. Mláďata se líhnou asi po 18 až 20 dnech. Pak je krmí oba rodiče hmyzem a jinými bezobratlý­mi živočichy, drobnými hlodavci, mláďaty různých ještěrů a hadů. Stejnou potravou se živí i dospělí ptáci. Za kořisti tito mandelíci rádi zalátají do míst, kde zuří stepní požáry, a tam jednak lapají vyplašené živočichy a jednak na požářišti sbírají těla uhořelých. Mláďata vylétají z hnízda ve stáři čtyř týdnů, ale rodi­če je ještě nějaký čas krmí.

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.