Chřestýš západní

Crotalus atrox

Výskyt: Pouště, polopouště USA
Velikost: Kolem 2 m
Hmotnost: 1,8-2,7 kg
Počet mláďat: Až 25 ks
Březost: 6-7 měsíců
Krmivo: Myši, potkani, králíci
velikost písma:  A A A
17.10.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     4091 zobrazení     0 komentářů

Chřestýš západní obývá ve volné přírodě sever Mexika a jihozápad USA. Vyhledává především suché lokality se skalnatým podkladem a velmi skrovnou vegetací v pouštích, na prériích a v lesích.

Délka těla se u dospělých jedinců pohybuje až kolem dvou metrů. Základní zbarvení těla chřestýše západního sahá od šedé po světle růžovou nebo žlutošedou až po cihlově červenou. Kosočtverečná kresba na hřbetě je většinou o málo tmavší než základní zbarvení těla. Charakteristické je rovněž chřestění chřestítkem ve vypjatých situacích.

Pro jednoho dospělého jedince chřestýše západního musíme založit terárium s rozměry alespoň 200 x 100 x 100 centimetrů. Až na substrát dna je zařízení terária identické se zařízením pro chřestýše diamantového (ten je na tomto webu rovněž popsaný). Místo rašeliny položíme na dno vrstvu písku nebo dřevěných štěpků. Při potenciálním nebezpečí se chřestýš západní bud snaží uniknout, nebo využívá svého maskovacího zbarvení. Pokud se nebezpečí zvyšuje, následuje chřestění chřestítkem, které může vyústit až v obranné kousnutí.

Jako potravu má chřestýš západní v největší oblibě myši, potkany nebo také králíky - vždy s přihlédnutím k velikosti chřestýše.

Chřestýš západníNázvy ve světě

Anglicky: Western Diamondback Rattlesnake, Německy: Texasklapperschlange

Foto: http://www.southwesternherp.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.