Užovka černá

Alsophis ater

Výskyt: Severní a Jižní Amerika
Velikost: 100-250 cm
Počet vajec: 5-30 ks
Krmivo: Myši, kuřata
velikost písma:  A A A
28.10.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     3548 zobrazení     0 komentářů

Užovka černá se vyskytuje od jižního Mexika až po severní část Jižní Ameriky.

V dospělosti dosahuje tento druh hada délky těla asi dva metry. Popisuje se pět poddruhů. Základní zbarvení je ve světle hnědých, šedých až olivově zelených odstínech. Zbarvení v kaudálním směru tmavne a na ocase může přecházet až do černa. Od oka probíhají přes obě čelisti tři tmavé proužky. Podobné šikmo orientované tmavé pruhy probíhají v přední části těla. Břišní strana je béžová až bílá, v kaudálním směru postupně tmavší. V nebezpečí užovka černá nafukuje krk a „chřestí" ocasem.

Pro jednu užovku černou o délce dva metry potřebujeme terárium velké 250 x 100 x 150 centimetrů. Na dno položíme vrstvu drobnějších hoblin nebo podobný substrát. I když tato užovka vede pozemní život, někdy leze i po stromech, což jí musíme umožnit instalováním vhodné větve. Terárium kompletují velké kořeny, pod kterými se ráda ukrývá a získává tak pocit bezpečí. Rostliny nejsou v teráriu nutné. Odchyty z volné přírody bývají velmi nervózní a plaché a na zajetí si zvykají jen velice obtížně, nějaký čas to potrvá.

Užovka černá bývá v zajetí krmena myšmi, potkany, kuřaty; doporučuje se navykat chovance na mrtvou kořist.

Užovka černáNázvy ve světě

Anglicky: Black Racer

Foto: http://www.reptileforums.co.uk

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.